Д-р Калъчев: Не си мерете антителата, слагайте бустерни дози

В средата на тази седмица Омикрон ще доминира в София, в средата на следващата - в страната, прогнозира специалистът

OFFNews 10 януари 2022 в 15:10 7322 0

Снимка Архив/БТА

"В ситуацията на сега започващия пожар, няма какво да мерите антитела, слагайте бустерни дози. Има заразени с Омикрон с трета доза, но те са с незначителни или с никакви клинични оплаквания. Логиката на бустера работи", каза д-р Недялко Калъчев, собственик на верига лаборатории.

В интервю за Bulgaria ON AIR той уточни, че пробите, които изследват за новия вариант, са извън системата на Националния център за заразни и паразитни болести, по логиката за вътрешна информация. Правят се два пъти седмично:

"Миналата седмица в петък направихме две различни пускания на проби за Омикрон. В първото бяха проби от цялата страна, процентът с новата мутация беше 48-50%. След това направихме същото нещо с проби от София и процентът отиде на 78%", каза специалистът.

Д-р Калъчев прогнозира, че Омикрон ще стане доминиращ в средата на тази седмица за София и в средата на следващата за страната.

По думите му има проби с Омикрон при хора, които са с бустерна доза, "при колеги, които са изложени на чести срещи с вируса". Бустерната доза работи, хората са с незначителни или никакви клинични оплаквания, подчерта д-р Калъчев.

Той посочи, че при предишните варианти на вируса, напълно достатъчни за защита са били 150-200 BAU/ml, докато при Омикрон границата на протекция надхвърля 1000 BAU/ml.

Според него броят заразени ученици ще доведе до преминаване отново към онлайн режим на обучение. Той посочи, че натискът върху цялата здравна система е огромен.

Според него с доминирането на този силно заразен вариант на вируса няма да остане място за грипа.

По-рано днес от Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха, че са потвърдени нови 52 случая на варианта Омикрон. От общо изследваните 505 клинични проби със SARS-CoV-2, 10.3% са случаи на варианта Омикрон и 89,7% - на варианта Делта или неговите подварианти. Най-голяма част от пробите с новия вариант на вируса са в София. Секвенираните проби обаче са отпреди 3 януари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews