Проф. Богов: Готвим се за трета вълна на COVID-19

50% от работещите на първа линия в Александровска болница са ваксинирани, останалите са преболедували и имат антитела, каза директорът на лечебното заведение

OFFNews 15 януари 2021 в 09:54 6143 2

"Поддържаме готовност за  евентуална трета вълна на епидемията. Данните у нас в момента са обнадеждаващи, но заболеваемостта в Европа буди тревога. Затова няма да реорганизираме ковид-отделенията изцяло", каза пред bTV директорът на УМБАЛ "Александровска" проф. Борис Богов.

По думите му резултатите от мерките се виждат. Натискът върху болницата е намалял няколко пъти. Среднотежките случаи в лечебното заведение са 44, интубираните пациенти - четирима. Починали от инфекцията отдавна не са регистрирани в болницата.

Въпреки това може да се очаква в края на януари - средата на февруари да има увеличаване на заболяемостта, каза проф. Богов и допълни, че това ще е ефект от новогодишните празници.

Готовност за възобновяване на плановият прием и операциите

"На хартия освобождаваме 100 легла от ковид-отделенията, но там, където са лекувани пациенти с коронавирус, няма да бъде разрешен планов прием, ще разширим броя на леглата в останалите отделения", каза шефът на Александровска болница. Той обясни, че приемът ще се извършва след отрицателен антигенен тест в триажния център на болницата и клиничен преглед.

Колко са ваксинираните медицински служители

136 души бяха ваксинирани с първата доставка на ваксини, с втората са 145. От днес започваме ваксинации с Модерна, но заради малкото количество на първата доставка ще бъдат имунизирани само 10 души, обясни проф. Богов.

По думите му общо 53 души от първа линия, сред които 24 лекари, са ваксинирани срещу COVID-19 или около 50%, тъй като част от служителите са преболедували инфекцията и имат изградени антитела.

Професорът каза още, че ваксинациите се извършват по списъци, общо заявилите желание да се имунизират са 47%. Тези, които са преболедували, ще бъдат изследвани за антитела поне след три месеца и ще се прецени дали да се ваксинират, каза още ръководителят на Александровска болница. По думите му отложилите имунизацията си заради изградени антитела на първа линия са 14-15%.

За възобновяването на обучението при ученици и студенти

"Като преподавател в МУ София съм твърдо съм за възобновяване на практическите занимания на студентите по медицина. Това е изключително важно. Ако има по-сериозно намаляване на случаите, идната седмица ще обсъдим възобновяването на връщането в час за останалите", каза проф. Борис Богов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8959

2

Станчо Панса

15.01 2021 в 11:10

Някой де обявявал официално край на първата вълна, начало на втората, че вече трябва и за трета да се готвим.

3021

1

Котарак

15.01 2021 в 10:16

Гответе се и за 4,5 и6-та вълна.
 
X

Да помогнем на украинските деца!