Проф. Асен Дудов: Биотехнологиите отварят врати за лечение на тежките форми на рак

OFFNews 14 юни 2024 в 16:11 811 0

Асен Дудов

Снимка PR Play

проф. Асен Дудов

"Разбирането на генетичната картина на туморите ни позволява да направим голяма крачка напред в персонализираната медицина и да повишим шансовете за успех на лечението. Биотехнологиите отварят врати, които доскоро считахме за затворени, предлагайки нови надежди за пациентите с тежко лечими форми на рак".

Това заяви председателят на Българското онкологично научно дружество (БОНД) проф. д-р Асен Дудов, при откриването на Националната конференция по онкология.

На форума, който се провежда в столицата водещи специалисти обсъждат последните постижения в биологичната терапия на рака и начините, по които тези методи трансформират лечението на онкологични заболявания в България. 

Във фокуса на специалистите са съвременното лечение на раковите заболявания при жените, рака на белия дроб, дебелото и право черво, черния дроб, жлъчните пътища, пикочния мехур, метастатичния меланом, бъбречноклетъчния карцином, както и практическите аспекти на биологичното лечение, иновациите и очакванията в биотехнологичните терапии, геномното профилиране на рака с цел таргетна терапия и др.

По данни на Globocan през 2022 г. новодиагностицираните с рак в България са 32 812 души, a регистрираните смъртни случаи вследствие на онкологично заболяване са 18 794.

Ракът на белия дроб, колоректалният карцином и ракът на гърдата заемат челни позиции по заболеваемост и смъртност от рак в страната. Ракът на пикочния мехур държи пето място по заболеваемост. Ракът на матката е на осма позиция, а на маточната шийка – на девета, като през 2022 г. 453 души са починали от това заболяване.

Не е за вярване, че в съвременното общество при наличието на доказани методи за предотвратяване на рак на маточната шийка, каквато е ваксината срещу HPV, в България заболеваемостта и смъртността от това заболяване са толкова високи. А има държави, в които болестта е изкоренена. Това е поредното доказателство, че с колкото и иновативни терапии да разполагаме, имаме още много път да извървим по отношение на превенцията и ранното откриване, както и че е крайно време да започнат да се предприемат активни стъпки към прилагане на мерките, заложени в Националния план за борба с рака, коментира проф. Дудов.

Конференцията има за цел не само да представи новостите в биологичната терапия, но и да подчертае ангажимента на България към въвеждането на световните онкологични иновации и практики в борбата с рака.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво говорят руснаците за F-16