Проф. Аргирова: Вече има болни с грип А и коронавирус едновременно

Ново изследване е установило, че антителата срещу COVID-19 може да се задържат с години, това е обнадеждаващо за ефективността от ваксините

OFFNews 20 ноември 2020 в 10:47 2086 1

Снимка Архив

Вече имам 8 от 36 изследвани с двойна инфекция - с грип А и коронавирус едновременно. Те имат антитела и срещу единия, и срещу другия вирус. Това каза по Нова телевизия вирусологът проф. Радка Аргирова.

Все още обаче, не е ясно как ще протече болестта при тях и дали ще е по-тежко, уточни проф. Аргирова.

По думите ѝ до момента са описани около 12 хиляди мутации на новия коронавирус, но те не изменят особено вирулентността (способността да заразява) му.

Въпреки мутациите обаче този вирус има стабилна структура, обясни вирусоложката. Тя цитира нова публикация на американски учени в "Ню Йорк Таймс", изследвали голям брой преболедували. Те са открили стабилност на антителата, които се изграждат и твърдят, че е възможно имунитетът срещу COVID-19 да съществува с години.

"Това е много важно заради ваксината, която очакваме да влезе в употреба", каза проф. Аргирова.

Според нея големият брой смъртни случаи у нас се дължи на лоша организация в лечението на болните, които нямат достъп до медицинска грижа.

Мръсният въздух може да е предпоставка за по-лесно заразяване с коронавируса и по-тежко протичане на инфекцията, каза вирусоложката. Тя потвърди и тезата, че кучето и котката могат да се заразяват и да пренасят вируса. Обяснението е, че те имат клетки с почти същия брой аминокиселини като човека, за които може да се захване вирусът.

Проф. Аргирова потвърди, че бързите антигенни тестове трябва да бъдат номинирани наравно с PCR, тъй имат над 95% чувствителност. Проблемът според нея е, че не всички производители предлагат високочувствителни антигенни тестове, при някои от тях достоверността е 83%, което прави адекватното откриване на новозаразени по-трудно.

"Считам, че в средата и края на декември ще има спад на новозаразени. Масовото тестване и изолацията са ключът към овладяването на инфекцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови