Проф. Аргирова: Устремяваме се бурно към най-неприятния от всичките сценарии

OFFNews Последна промяна на 22 юни 2020 в 18:38 23982 4

„Няма втора вълна на епидемията, все още сме в първата и имаме много огнища, от които вирусът може да се разпространява. Устремяваме се бурно към най-неприятния от всичките сценарии. Това е като една тлееща жарава, която ще остане - тези малки огнища ще се разгорят отново при всяко неспазване на мерките. Така трудно ще победим коронавируса“. Това каза пред БНР вирусологът проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и председател на Националния експертен борд по вирусология към Българския лекарски съюз.

Според нея в началото на есента, когато започнат настинките, ще бъде трудно да се направи диференциалната диагноза между грипа и коронавирусната инфекция и това ще бъде много голям проблем.

„Коварството на това заболяване се крие в това, че дни след заразяването човек може да бъде абсолютно здрав и на осмия-деветия ден да се почувства зле“, каза проф. Аргирова

„Все още можем да ограничим заразата. Но трябва всички да се включат в това... Липсата на лекарство пречи да се проявят още повече мутации. Лекарственият натиск върху вируса ще причини още повече мутации и не знаем накъде ще избие“.

Според проф. Радка Аргирова важен е въпросът как ще посрещнем вируса – ако му дадем отпор, можем да намалим възможностите за достигане до тежки състояния.

„Да се спазват дисциплината и дистанцията. Човечеството ще се пребори и с това, но нека жертвите са по-малко“, каза още проф. Радка Аргирова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8270

4

HristoSliven

23.06 2020 в 17:56

Е, честито Пенчо. Нещо си "сгазил лука" - десетки с "-" са запазена марка за порицание в този сайт-синоним на свободата на словото! Позоволих си да прегледам част от последните ти мнения, не видях нищо което да засяга шокиращо нежните либерастки душици. Може да си изтървал някъде, нещо за някоя БГ-партия с изявени либерлани идеи, или за някой "филантроп" от световен мащаб( да са благословени имената им!).

1810

3

Пенчо бре

23.06 2020 в 13:42

Пак улучих десетката! Много съм точен!

1900

2

Egocentric Eccentric

23.06 2020 в 11:52

Какво означава "вълна"?

1810

1

Пенчо бре

23.06 2020 в 07:25

"Лекарственият натиск върху вируса ще причини още повече мутации и не знаем накъде ще избие“.
Значи липсата на лекарство е добро. Гледай ти! Не съм предполагал.