Проф. Аргирова: Коронавирусът вече заразява по-лесно, но не е по-смъртоносен

OFFNews 13 октомври 2020 в 12:52 4032 0

„COVID-19 се измени и продължава да мутира. Като патология причинява същото, по-лесно се пренася, но не е доказано, че предизвиква по-тежки усложнения." Това каза по Нова телевизия вирусологът проф. Радка Аргирова.

Щамът на COVID-19, който циркулира в момента по целия свят, е мутант на вируса, който тръгна от Китай. До края на юли са описани 1 234 мутации на първия коронавирус, обясни вирусоложката.

Тя коментира и изследването, което показва, че вирусът се задържа върху гладки повърхности до 28 дни. Според нея това не е повод за притеснения, защото вирусът не може да преживее дълго в мъртва среда. Той продължава да съществува като химия, но не може да инфектира.

Все още нямаме опит с наслагването на грип и коронавирус, но е напълно възможно това да се случи. И двата вируса атакуват дихателната система, но коронавирусът може да поразява и други органи, коментира проф. Аргирова.

Според нея и в този случай ще се лекуват по-изразените симптоми, най-вероятно препоръчителният медикамент ще е ремдесивир. 

Ремдесивирът не е идеалното средство, но действа точно срещу причинителя. Той потиска силно размножаването на вируса, посочи проф. Аргирова.

Тя препоръча ваксинирането срещу грип, за да се елиминира поне едната опасност.

Проф. Аргирова каза още, че няма втора, трета и четвърта вълна у нас, тъй като първата още не е свършила.

"Не сме имали месец или два без заразен, за да говорим за нова вълна”, коментира професорът. И подчерта, че маските на закрито трябва да са задължителни.

По думите й е хубаво да взимаме антиоксиданти и витамин Е, за да подсилим организма си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews