Проф. Александрова: Пандемията не свършва, вирусът все още е доста активен

OFFNews 07 февруари 2022 в 09:58 1150 3

Снимка Архив/БТА

„Пандемията не свършва. Вирусът все още е доста активен. Не само че се появи Омикрон, но има и негови подварианти. Това са BA.1 – класическият Омикрон, BA.2 и BA.3, каза по Нова телевизия вирусологът проф. Радостина Александрова.

По думите ѝ вероятно и трите са възникнали по едно и също време.

"Прави впечатление, че BA.2 е по-малко познат, но той има и някакво предимство, защото се разпространява доста по-лесно. Според данни на British Medical Journal той се предава до 30% процента по-лесно от класическия Омикрон”, посочи проф. Александрова.

Огромната част от хората вече имат базова защита срещу вируса, и дори да се срещнат с него няма да има драматични последици, 

Тя подчерта, че според последните данни на СЗО Омикрон е обявен за доминиращ вариант. „От СЗО посочиха, че намалява тежестта на клиничната картина. Но трябва да направим уговорката, че това не бива да ни успокоява, тъй като вирусът успява да намери по-уязвимите хора и да създаде доста проблеми при тях”, подчерта тя.

По думите ѝ няма пандемия, които да е продължила без прекъсване, но дори да свърши вирусът ще остане с нас.  

Проф. Александрова посочи, кои са трите условия за възникване на пандемия: вирусът да е абсолютно нов, да се разпространява успешно и да предизвиква заболяване. 

"Всяка година се регистрират по 5-6 нови вируса най-често от животните към човека, но те не предизвикват заболяване", уточни тя и допълни, че това е третият коронавирус, който е създал проблем на хората, което не изключва да се появят нови вируси от същата група.

Вирусологът каза още, че грипните вируси се следят от над 100 лаборатории по света, които обменят данни два пъти годишно.

"Добрият стар грип също не е изчерпал възможностите си и поднася изненади на 4-5 години", посочи проф. Радостина Александрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

2

ваксиниран

07.02 2022 в 10:18

Аз нямам търпение на шарлатаните-убийци като Мангъров да им секне бизнеса по продаване на сладки приказки по телевизията.