Помощник-фармацевти: Една вендинг машина има повече правомощия от нас

OFFNews 22 юни 2023 в 18:38 665 0

аптека

Снимка БГНЕС

Противоречия в законодателството спъват работата на помощник-фармацевтите

"Една вендинг машина има повече правомощия от един помощник-фармацевт. В момента законът е така регламентиран, че ние не можем да отпускаме лекарствени продукти без рецепта самостоятелно в аптека, но можем да го правим законно в дрогерия", посочи Лиляна Петрова - председател на Българска асоциация на помощник-фармацевтите.

На пресконференция в четвъртък от Асоциацията на помощник-фармацевтите обявиха че близо 4000 помощник-фармацевти у нас работят незаконно заради противоречиви текстове в закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Те настояват за промени в закона, които да им дадат право да извършват самостоятелно всички дейности без отпускането на медикаменти по лекарско предписание, което да се случва под контрола на магистър-фармацевт.

Помощник-фармацевтите са с висше образование и бакалавърска степен.

Когато магистър-фармацевтът, под чийто контрол работят помощник-фармацевтите по някаква причина отсъства, се налага да го заместват или аптеката трябва да затвори.

"И е унизително за всички 4000 и нещо фармацевти, когато дойде проверка заради този нереформиран и изключително рестриктивен закон, който не е променян от 2013 година ние да се крием и унизително да бягаме в баня, тоалетна. Това не е достойно", заяви Лиляна Петрова, пред БНТ.

В малките населени места проблемът е още по-изострен. По данни на Агенцията по лекарствата поне 20 общини са без нито една аптека, а над 40 - само с една.

Така възрастни и болни хора в отдалечени места нямат достъп до лекарства. За да се решат тези проблеми, за пореден път от Асоциацията на помощник-фармацевтите настояват за промени в закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!