По-високи заплати и 70 съкратени в старозагорската болница от април

OFFNews 12 март 2014 в 15:52 1659 0

По-високи заплати и 70 съкратени в старозагорската болница от април

От 1 април ще започне поетапно увеличение на заплатите на медиците в болница „Проф. Стоян Киркович“ в Стара Загора. В същото време ще се наложи да бъдат съкратени около 70 души.

Това съобщи пред БНР директорът на болницата проф. Петкана Чакърова.

Увеличенията ще са между 15 и 20%, уточни проф. Чакърова.

Ръководството води преговори с лекари за възстановяване на инвазивната кардиология в лечебното заведение, но заплати от 20 000 лева, каквито са поискали лекарите от досегашния екип, не могат да бъдат дадени, категорична е Чакърова.

Трима души от досегашния екип са предпочели да се преместят в нова частна болница, където заплатите са по-високи. От 1 април обаче инвазивна кардиология отново ще има, тъй като в момента пациентите с по-тежки форми на инфаркт са транспортирани до клиниката в Пловдив, допълни Чакърова.

По думите й от здравното министерство се очаква помощ от 3 млн. лева, които ще бъдат използвани за модернизиране на базата и за закупуване на апаратура. Очаква се да започне и пребазиране на АГ-клиниката, тъй като разходите за поддържането на сегашната база са неоправдано високи, посочи проф. Петкана Чакърова.

След сливането на болницата с университетската болница не е уволнен нито един човек. Съкращения все пак ще се наложат в две звена – АГ клиниката и администрацията. Общо ще бъдат уволнени 60-70 души, каза директорът на лечебното заведение.

Най-голям остава проблемът със Спешната помощ. Приетите по спешност пациенти през първите два месеца на годината са около 50% от всички приети пациенти, допълни Чакърова.

Болницата продължава да има много дългове. Към момента те са около 20 млн. лева, а за два месеца са погасени едва 2 млн. лева. До края на месеца ще бъде избран новият борд на директорите на лечебното заведение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови