Пловдив обяви грипна епидемия, ваканция засега няма да има (обновена)

В Бургас грипът отминава, ваканцията няма да бъде удължена

Mая Младенова 17 януари 2023 в 15:06 4646 0

Доц. Ангел Кунчев

Снимка БГНЕС

Доц. Ангел Кунчев

Във връзка с повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип на територията на област Пловдив е обявена грипна епидемия, като временни противоепидемични мерки се въвеждат за периода от 19 до 30 януари, съобщи министерството на здравеопазването. За очакваното обявяване на противоепидемични мерки в областта съобщи на пресконференция по-рано днес националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Засега в Пловдив няма да има грипна ваканция, тъй като процентът на отсъстващите не е много висок - между 10 и 14-15%.

Минути след това противоепидемичният щаб в Пловдив потвърди, че засега не се налага грипна ваканция, но се спират свижданията в болниците и домовете за стари хора, преустановяват се детските и женските консултации, имунизациите и профилактичните прегледи. Ще има сутрешен филтър в детските градини.

По-рано днес епидемия бе обявена и в областите Пазарджик, Габрово и Ловеч, а грипна ваканция в Пазарджик и Ловеч - от 18 до 24 януари. В Габрово засега ваканция не е обявена. В петък, 20 януари, ще бъде взето решение дали да бъдат преустановени учебните занятия от понеделник, 23 януари. В крайна сметка вбластите в страната, където е обявена грипна епидемия, са, както следва: Пловдив (19-30 януари), Ловеч (18-24 януари), Пазарджик (18-24 януари), Габрово (за периода 18-24 януари), Стара Загора (за периода 17-23 януари), Шумен (за периода 13-18 януари) и Бургас (за периода 12-17 януари). 

В същото време учениците в Бургаска област ще се върнат на училище утре, тяхната грипна ваканция (12-17 януари) няма да бъде удължавана, съобщи доц. Кунчев. Областта вече излиза от епидемичните стойности.

Пред епидемия са областите Варна, Ямбол, Добрич и София-област. Там епидемичните стойности са почти достигнати. Според Кунчев е много вероятно в тях да бъде обявена епидемия до края на седмицата.

59% от изследваните случаи са с щама "Виктория" (AH1N1). Следващи по численост са заболелите от щама "Дарвин" (AH3N2) - около 30%. Грип тип B е установен в други 10% от случаите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!