Пациентски организации свалят доверието си от управителя на НЗОК

OFFNews 22 октомври 2018 в 18:59 2168 0

Пациентски организации свалят доверието си от от управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев.

Това съобщи в ефира на БТВ Пенка Георгиева, член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца в чужбина. Тя обясни, че решението е взето "заради експериментиране с живота и здравето на пациентите".

"Управлението на държавата тръгва в посока белодробните трансплантации. Предупреждавахме преди една година за това. Онзи ден умряха трима пациенти, точно в Световния ден на донорството. Сега ще умрат три деца и трябва ли техните близки да отидат при премиера, и той да разпореди проверка, за да се види това безумие, тази безотговорност от страна на д-р Дечев. Аз лично съм го предупредила, това не е разговор зад гърба му", каза тя.

Според нея в момента няма експертен потенциал в здравната каса. По думите й Общественият съвет не е удобен на лобистите и медицинските изделия.

Георгиева каза още, че всеки директор в последните години си отива незнайно защо, когато има дете, нуждаещо се от трансплантация в чужбина.

"В момента имаме такова дете. То е на 3 години. Водещ професор, детски хирург е дал положително становище за чужбина, но въпреки това националният консултант го спира. Този Обществен съвет е неудобен, аз съм неудобна в момента, защото съобщавам тези неща”, заяви тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови