ОПРЗБ започва информационна кампания за ревматологичните заболявания

OFFNews 12 май 2015 в 08:32 2474 0

Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) организира през месец май информационна „ А дали виждаш всичко? Болката е невидима,... но коства много!".

В страната ни има само около 100 практикуващи ревматолози. В големите градове като Силистра, Разград, Хасково, Габрово, Благоевград, Кърджали, Кюстендил няма такива специалисти, това стана ясно днес на среща- дискусия за журналисти, на която бе даден старт на инфромационна кампания, организирана от ОПРЗБ.

Недостатъчния брой ревматолози, централизирането им предимно в София и в по- големите градове водят до забавяне на диагнозата и в проследяването на състоянието на хората. Детските ревматолози са 11, а 7 от тях работят в София.

Именно поради тази причина помощта на специализантите и младите специалисти по ревматология ще бъде ключова в превенцията на ревматологичните заболявания, съобщават от ОПРЗБ.

Навременното поставяне на диагноза е от изключително значение за развитието на ревматичните заболявания, тъй като те водят до инвалидизация. С навременно лечение това може да бъде предотвратено. Необходимостта от млади специалисти –ревматолози е изключително голяма. Много важна е информираността на обществото, относно ревматичните заболявания и техните последствия.

ОПРЗБ е създадена през 2010 г. Основната мисия на сдружението е да подкрепя всички страдащи от такива заболявания, да подпомага получаването на съвременно лечение, което да им осигури по-добро качество на живот.

Няма конкретна статистика за броя на болните в България с ревматични заболявания, но се предполага, че са повече от 100 000. Предполагаемите цифри са приблизителни – около 30 000 болни от болест на Бехтерев; около 60 000 -70 000 пациенти с ревматоиден артрит.

Със старта на кампанията, ОПРЗБ инициира безплатни прегледи в гр. София в Национална многопрофилна транспортна болница "Цар Борис III" на 12 и 13 май от 10:00 до 13:00 ч. Телефони за записване -02 9322952 и 0887833171.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!