Онколог: Ракът на панкреаса протича безсимптомно. Появи ли се болка вече е късно

OFFNews 05 декември 2022 в 16:39 6371 0

рак

Снимка Архив

80% от новозаболелите са в напреднал стадий

Ракът на панкреаса протича безсимптомно, а когато се появи болка, намаляване на теглото или пожълтяване, заболяването е в много напреднал стадий, казва проф. Галина Куртева, водещ специалист по медицинска онкология.

Проф. Куртева подчертава, че лекарите трябва търсят това заболяване и при дискретни симптоми. Само при рано диагностицирани случаи на рак на панкреаса, би могло да се мисли за оперативно лечение, след което и за профилактична химиотерапия, казва тя.

"По думите ѝ карциномът на панкреаса е на 7-мо място като причина за смърт в света, а новозаболелите са почти 50 000. Болестта се развива най-често лед 55-годишна възраст. В Европа заболелите са 140 000 и почти толкова умират", цитира черната статистика проф. Куртева.

Лошото е, че 80% от новозаболелите са в напреднал стадий. 5-годишната преживяемост между 1971 и 2020 се е увеличила едва от 2% до 10 %, за сравнение при туморите на млечна жлеза, простата, колоректален рак надвишава 50%. Средната преживяемост е под 12 месеца, а при диагностицирано заболяване в метастатичен стадий- не надвишава 6 месеца. В България годишно се диагностицират над 2000 души годишно, с лек превес на мъжете, казва тя.

проф. Галина Куртева, медицински онколог

Според нея ракът на панкреаса е заболяването, за което се хвърлят най-големи усилия и клинични програми, за търсене на иновативни лечебни схеми, но успеваемостта е ниска. От 2015 до 2020 година са проведени 19 клинични проучвания на комбинирани режими на терапия, които са се оказаха неефективни, казва онкологът.

Посоката на търсене е нови генетични маркери, за чувствителност на всеки отделен болен, нови варианти на имунотерапии, ваксини, Т-клетъчна терапия. Така че търсенето на най-ефективната терапия при всеки отделен болен е новото направление в онкологията с единствена цел максимален терапевтичен ефект при минимални странични ефекти за пациента, казва проф. Галина Куртева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!