Онкоболните жени до 35 г. ще могат да замразяват яйцеклетки с пари от държавата

OFFNews 20 октомври 2017 в 13:38 1932 0

Онкоболни жени до 35 години вече ще могат да замразяват яйцеклетки за ин витро процедури с финансиране от държавата, обяви зам.-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков. 

Критериите за включването на жените в процедурите са строго дефинирани и са съобразени с медицинските показатели на всяка пациентка. Комисии към лечебните заведения ще се произнасят за това какви са перспективите за зачеване в зависимост от стадия на заболяването, обясни Ненков. 

Друга промяна в правилника на Центъра за асистирана репродукция е, че жени с репродуктивни проблеми, които по медицински показания не могат да преминат стандартната процедура за хормонална стимулация за производство на яйцеклетки, да имат право на четири пункции за опит за директна екстракция.

Промените в правилника на Центъра ще засегнат и двойки, в които един от партньорите има генетични проблеми. 

"Има болести, които засягат генната структура на хората, но не всяка полова клетка е засегната от тази генетична промяна. Когато двойки с такъв проблем зачеват по биологичен начин, няма как здравата яйцеклетка да избере здрав сперматозоид. Вече съществува технология, която може да прави това. С промяна в правилника се дава възможност на хора с генетични проблеми да могат да минат през тази процедура с добра гаранция да се сдобият с дете без този генетичен проблем", посочи Ненков.

Променят се и сроковете за получаване на одобрение - вече ще се чака до 2-3 месеца, което е от голямо значение, тъй като в момента двойките чакат около година, за да получат одобрение за ин витро процедура. 

Според новия правилник вече ще се изискват и данни за успеваемост на ин витро процедурите от всяко лечебно заведение, което работи с фонда. Данните ще бъдат публикувани на страницата на Центъра за асистирана репродукция. 

Председателят на Фондация "Искам бебе" Мария Янева коментира, че промените, които засягат жените с онкологични заболявания, ще са от огромно значение. 

"Досега ние буквално намирахме средства чукайки от врата на врата, за да решаваме този генерален обществен проблем. Радостно е, че срещнахме разбиране от страна на здравното министерство. Това е една победа за хората с онкологични проблеми", посочи Янева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови