Държавата ще плаща за всички ин витро процедури

OFFNews 17 май 2017 в 11:38 8132 0

Снимка Сергей Антонов, архив

Държавата ще плаща за всички ин витро процедури. 

Тъй като не само в предизборната кампания, бяхме поели ангажимент още от предишните кабинети, то даде добър резултат и в днешното заседание сме приели доклад на правителството, който безлимитно осигурява финансирането на необходимия брой ин-витро процедури, колкото докторите преценят, че е целесъобразно и ефективно и щади съответно и жените, заяви премиерът Бойко Борисов след края на заседанието на Министерския съвет.

„Изцяло даваме възможност на докторите да определят колко 3-4-5-6, колкото преценят и поемат ангажимент. Слязох лично да ви го кажа, защото чух многократно, че сме се отказали от това свое обещание. Извинявам се, че със 7 дни сме закъснели, но трябваше не само да се осигурят парите, но и съответния инструмент това да се случи“, посочи Борисов.

С приетото днес постановление се урежда изрично, че при изчерпване на средствата за дейности по асистирана репродукция, утвърдени по бюджета на Министерството на здравеопазването, министърът предприема действия за осигуряване на допълнителни средства за тези дейности чрез вътрешнокомпенсирани промени и/или чрез одобряване на допълнителни разходи по бюджета на ведомството за сметка на централния бюджет.

Идеята да се осигурят средства за ин витро процедури без ограничения беше обявена от премиера Бойко Борисов още по време на предизборната кампания. След това ГЕРБ получиха и критики от страна на БСП, които ги обвиниха, че са се отметнали от идеята. 

Преди дни вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че сред плановете на новото правителство е да се осигуряват пари за ин витро процедури за всички "отговорни родители", без значение от възрастта на жената, както и от това дали са извършвани ин витро процедури и преди това. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови