Какви са изискванията за финансирано от държавата ин витро

Йоанна Димитрова 20 юни 2017 в 15:01 15551 0

Снимка Pixabay

В края на месец май правителството гласува за увеличаване на държавните субсидии за инвитро процедури за двойки с репродуктивни проблеми.

Досега фондът за асистирана репродукция плащаше до 3 процедури на двойка, като финансираше всяка от тях с 5000 лева. След промените, които вече са в сила, броят на опитите става неограничен.

Процедурите се финансират от Центъра за асистирана репродукция (ЦАР). Те включват т.нар. стимулация, контрола на стимулационния процес и ин витро метода. За тях могат да кандидатстват жени до 43-годишна възраст, които са с българско гражданство или статут на постоянно пребиваваща в държавата и отговарят на изискванията според индикациите за получаване на финансова помощ за асистирана репродукция (кои са те - вижте по-надолу).

Какво покрива сумата

При класическо ин витро оплождане са включени ехографски прегледи (6 бр. х 30 лв.), хормонални изследвания (10 бр. х 18 лв.), фуликулна пункция под ехографски контрол (400 лв.), класическо ин витро оплождане (1300 лв.), ембриотрансфер (340 лв.), криоконсервация на предимплантационни ембриони (200 лв.) и лекарства - до 2400 лв.

При оплождането ИКСИ* цените са следните:

Ехографски прегледи (6 броя) по 30 лв. – 180 лв.; Хормонални изследвания (10 броя) по 18 лв. – 180 лв.; Фуликулна пункция под ехографски контрол – 400 лв.; Оплождане чрез ИКСИ – 1600 лв.; Ембриотрансфер – 340 лв.; Криоконсервация на предимплантационни ембриони – 200 лв.; Лекарства – до 2100 лв.

*Процедурата ИКСИ е сходна с класическото ин витро оплождане с тази разлика, че с помощта на микроманипулаторна система се избира един сперматозоид, който се инжектира в цитоплазмата на яйцеклетката, докато при ин витро оплождането яйцеклетката се инсеминира в специално петри с хиляди сперматозоди на партньора.

Медицинските индикации за финансиране са: тубарен стерилитет при жената, стерилитет, свързан с мъжки фактор, стерилитет при жената, свързан с липса на овулация поради LUFS или безплодие с неизяснена чрез конвенционалните диагностични методи етиология.

За да се подадат заявления в „Център за асистирана репродукция", трябва да е избрано лечебно заведение по асистирана репродукция, което има подписан договор за работа с центъра.

Медицинската документация се подготвя от избраното лечебно заведение, а останалите документи се подготвят от заявителката. Техните образци могат да се намерят и изтеглят от сайта на Центъра. Подадените документи се разглеждат от Комисията към ЦАР. Тя изготвя месечен график, който се утвърждава с мнозинство не по-малко от половината от присъствалите на заседанието.

Въз основа на решението на комисията Центърът издава Заповед за организационно и финансово подпомагане на заявилите, в която посочва размера на отпуснатата парична сума и избраното от нея лечебно заведение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови