Омикрон ще натовари извънболничната помощ

OFFNews 19 януари 2022 в 10:15 787 2

Снимка Архив

Омикрон ще натовари извънболничната помощ, прогнозира бившият шеф на спешната болница „Н. И. Пирогов” доц. Спас Спасков по Нова телевизия в коментар за стръмно повишаващият се брой заразени у нас.

„Напълно е възможно, и такова е очакването, вариантът Омикрон да направи така, че по-малко хора да влизат в болниците – така ще се натовари по-скоро доболничната помощ. Отварят се много COVID кабинети в клиниките. Там се обръща внимание както на активните случаи, така и на пациенти с постковид синдром”, каза той.

Думите му се потвърждават и от данните за разпространението на инфекцията в някои региона на страната.

Все повече хоспитализирани, в очакване на пика на поредната вълна, се отчитат в болницата в Стара Загора:

„Има хоспитализирани 84 човека с COVID инфекция при нас като 8 от тях са деца. 80% от капацитетът на болницата е пълен – половината пациенти са интубирани. Случаите на Омикрон и Делта се покриват в една обща вълна. Очакваме пика след две седмици в нашата област. Има организация за разкриване на нови легла, но все пак имаме предел, който можем да достигнем”, обясни доц. Георги Минков, който е зам.-директор на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” – Стара Загора. Той призова Регионалните здравни инспекции да следят за спазването на мерките.

По повод превенцията срещу тежко протичане на инфекцията, доц. Спас Спасков коментира ваксинационното покритие срещу COVID-19 у нас:

Ваксинацията, за съжаление, много прилича на застраховките. Единствените застраховки, при които имаме широко покритие са задължителните. За различни бедствия – наводнения, пожари и пр., всеки си казва „мен няма да ме стигне, а ако се случи – държавата ще ми помогне”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

2

kokoten

19.01 2022 в 11:47

...абсолютно си прав за ОПЛ-тата,местят го от единия в другия крачол(както винаги)вземат си парите на калпак и всичко пада на спешната помощ,а там батака е не по-малък.На прктика хората сами си правят филтъра,като нема накъде-Бърза помощ и айде в болница,ако не са толкова зле си стоят в къщи и чакат да им мине....така се самобалансират нещата....и не е вярно,че колкото по "навреме" постъпиш в болница,толкова по-добре,това са пълни глупости,добре си 2-3-5 дена на шестия си вече в ОАИЛ-а а след два дена си аут(Като теб са още 2-3 и нема повече вентилатори)да напомня,че вентилираните болни като правило загиват,само някой случайно оцеляват....