Одобреното лекарство срещу Алцхаймер забавя болестта с 27%

Антитяло изчиства амилоидния протеин, който е от основно значение за развитието и протичането на болестта

OFFNews 10 юли 2023 в 09:16 1131 0

старост

Снимка Pixabay

Лечението ще се покрива от Националната здравноосигурителна програма на страната - Medicare

Лекарството срещу Алцхаймер, което Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ одобри миналата седмица, забавя симптомите на болетта с около 27% посочватспециалистите, провери клиничинте изпитвания на препарата, съобщи Асошиайтед прес.

Медицинските центрове зад Океана се подготвят за ръст в броя на новите възрастни пациенти с 15-20%

След пълното одобрение, лекарството ще се покрива от Националната здравноосигурителна програма на страната - Medicare. Преди одобрението на препарата много пациенти не са имали достъп до него или не са могли да си го позволяват. Употребата му за година е струвала над 26 хиляди долара.

Лекарството се прилага чрез вливания веднъж на всеки две седмици. Проучване, финансирано от производителите сочи, че забавя развитието на болестта с около 27%.

"Това лекарство представлява антитяло, което изчиства амилоидния протеин, който от своя страна е от основно значение за развитието и протичането на болестта. Свързвайки се с протеина, лекарството го отстранява от мозъка", обясни д-р Лорънс Хониг, професор по неврология.

Експертите смятат, че създаването на препарата е повратна точка в лечението на Алцхаймер, но и подчертават, че за момента изпитания са правени само на хора в ранен стадий.

"Не знаем дали при хора с умерена или тежка форма на болестта лекарството е ефикасно и дори безопасно, предупреди Хониг.

Специалистите признават, че препаратът крие някои рискове. При около 13% от пациентите по време на изпитването се наблюдава отток на мозъка. А 17 на сто са имали мозъчен кръвоизлив в сравнение с 9% от хората, взели плацебо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!