Общинските болници пред колапс, ако не получат помощ за ток и газ

OFFNews 01 февруари 2022 в 08:23 887 0

Общинските болници ще изпаднат във финансов колапс, ако не получат помощ за ток и газ, каза за БТА д-р Неделчо Тотев, председател на Националното сдружение на общинските болници в България.

По думите му през декември 2021 г. сметката за газ в болницата, която той управлява, е била три пъти по-висока в сравнение с декември 2020 г.

В отговор на въпрос откъде ще се осигурят средствата за газ д-р Тотев допусна, че вероятно на работещите в лечебното заведение няма да им се изплатят напълно сумите по клинични пътеки. Той посочи, че в лечебното заведение има средства, които миналата година са били преведени късно на болницата и са били предназначени за купуване на кислород, но с тях сега ще платят сметката за газ.

След плащането на тази сметка тези средства ще се изчерпат, уточни д-р Тотев. Той припомни още, че някои болници получават средства заради отдалечеността на района, в който се намират. Без тези средства някои болници напълно ще загинат, каза още той.

Нагло би било отново да искаме помощ от общината, тя е в същото положение като нас, допълни д-р Тотев. Перспективата е неприятна, ако няма компенсация на тези плащания. Няма как да работим, няма откъде да вземем, а да започнем да трупаме дългове още от началото на година, не е добре, добави той. Ако не се помогне на болниците, ще изпаднем в състояние, в което да не можем да работим. Не можем да обещаваме на доставчиците, защото не знаем кога ще можем да платим, добави той.

След предстоящото вдигане на минималната работна заплата и на осигурителните прагове ще трябва да прелеем от "подвижната" част на заплатите - от клинични пътеки, към "константната" - за трудов стаж и основна заплата, каза още д-р Тотев.

По думите му, когато минималната заплата стане по-висока, ще се стигне до ситуация, в която ще се дължат пари на работещите в болницата.

Случвало се е да дължа на персонала заплати за един-два месеца, които не съм могъл да изплатя, посочи още той. Това би било най-голямото бреме за мен, каза още д-р Тотев.

По думите му доставчиците проявяват разбиране, когато има забавяне на плащанията, но не е редно да се забавят плащанията към работещите. Според него медицинският персонал би напуснал, ако се забавят възнагражденията им. Това е другият проблем, който също стои пред общинските болници - медиците са възрастни, с хронични заболявания, а пък по-младите ценят труда си и отиват в други болници.

В отговор на въпрос дали според него общинските болници в големите градове са толкова затруднени, колкото са в малките градове, д-р Тотев каза, че според отчетите, които столичната община е представяла, в софийските общински болници ежегодно се осигуряват по няколко милиона лева. В голяма част от общинските болници извън София не е така, защото самите общини са бедни, добави той.

Ако не се актуализират стойностите на клиничните пътеки и на бюджетите на болниците, няма да може да се работи спокойно. Трябва да се даде време на новото правителство, защото проблемите при нас са затлачени от години, добави още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови