НЗОК няма да сключва договори с кардиологии, изследващи здрави хора

OFFNews 16 февруари 2015 в 21:05 5054 3

Здравната каса няма да сключва договори с кардиологични клиники и лаборатории, които изследват пациенти, без да има необходимост от това. Промяната трябва да влезе в сила от следващата година.

Това заяви здравният министър Петър Москов по време на дискусия за сърдечносъдовите заболявания.

В редица лаборатории в момента в 70% от случаите се изследват здрави хора, но за всеки от тези случаи Касата е заплатила по 400 лева, обясни Москов.

По думите му с новите промени в Закона за здравното осигуряване НЗОК задължително ще трябва да подписва договори за медицински услуги при най-добрите условия за пациентите.

Това ще даде възможност на Касата да отсее с кои болници и клиники да работи оттук нататък, посочи Москов, като допълни, че преценката ще става с помощта на ясни критерии, сред които и резултатите от дейността на съответното лечебно заведение.

През последните пет години болниците с пътеки за инвазивна кардиология, заплащани от НЗОК са се увеличили от 33 на 50, случаите са се увеличили с 11%, а заплатените от Здравната каса средства – с 8%, сочи справка на Касата, цитирана от Mediapool. Общо 144 196 038 лева са били изплатени за пътеки за инвазивна кардиология през миналата година.

Проверките в лечебните заведения са показали, че във всички болници има нарушения, като сред тях са и инвазивни изследвания на здрави пациенти.

Сред нарушенията са още отчитане намедицински изделия, които реално не са поставени, или поставяне на медицински изделия с изтекъл срок на годност, както и поставяне на некоректна диагноза, която не се потвърждава от изследванията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!