Quantcast

НЗОК няма да сключва договори с кардиологии, изследващи здрави хора

OFFNews Последна промяна на 16 февруари 2015 в 21:05 4259 3

Здравната каса няма да сключва договори с кардиологични клиники и лаборатории, които изследват пациенти, без да има необходимост от това. Промяната трябва да влезе в сила от следващата година.

Това заяви здравният министър Петър Москов по време на дискусия за сърдечносъдовите заболявания.

В редица лаборатории в момента в 70% от случаите се изследват здрави хора, но за всеки от тези случаи Касата е заплатила по 400 лева, обясни Москов.

По думите му с новите промени в Закона за здравното осигуряване НЗОК задължително ще трябва да подписва договори за медицински услуги при най-добрите условия за пациентите.

Това ще даде възможност на Касата да отсее с кои болници и клиники да работи оттук нататък, посочи Москов, като допълни, че преценката ще става с помощта на ясни критерии, сред които и резултатите от дейността на съответното лечебно заведение.

През последните пет години болниците с пътеки за инвазивна кардиология, заплащани от НЗОК са се увеличили от 33 на 50, случаите са се увеличили с 11%, а заплатените от Здравната каса средства – с 8%, сочи справка на Касата, цитирана от Mediapool. Общо 144 196 038 лева са били изплатени за пътеки за инвазивна кардиология през миналата година.

Проверките в лечебните заведения са показали, че във всички болници има нарушения, като сред тях са и инвазивни изследвания на здрави пациенти.

Сред нарушенията са още отчитане намедицински изделия, които реално не са поставени, или поставяне на медицински изделия с изтекъл срок на годност, както и поставяне на некоректна диагноза, която не се потвърждава от изследванията.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.02 2015 в 00:34

Към Марти, с уговоркта, че го копирах от статуса си във фейса; че съм гласоподавател на ДСБ откакто го има, че не съм комунист и никога няма да бъда, както и не съ гербераст. Аз съм гласоподавател, данъкоплатец, скромен гражданин на тази страна, самоосигуряващ се и пр.
"Отнякъде трябва да се почне, но все-повече започвам да се ядосвам на министър Москов....... Започва от слабите. От долу на горе, което вдига рейтинга, но не решава никакви проблеми.
Я да попитам аз не Министър Москов, а д-р Москов - ходил ли е в лаборатория да се изследва? Аз съм ходил, макар и рядко. И все съм си плащал. Щото нямам никакви (да чукам на дърво) сериозни здравословни проблеми. С изключение на профилактиката, на която и аз, и моето Джи Пи сме длъжни по закон - другото все съм си го платил.
Искам да попитам не Министър Москов, а д-р Москов - той знае ли колко пъти се полага изследване на TSH на човек, опериран от рак на щитовидната жлеза? Колко пъти се полагат туморни маркери на онко-болните? Също така искам да го попитам дали знае колко плаща НЗОК за изследване на дебелото черво, т. нар. колоноскопия? Искате ли да Ви кажа, г-н Министър? 8 лева и нещо, което принуждава болниците да правят прием по каса, да направят множество изследвания и хоспитализация, а пътеката струва..... 600+ лева.
Г-н Москов, вече така ще Ви казвам, тъмно-син избирател съм, но само с популизъм няма да стане. Захванете ги от друго място, ревизирайте НЗОК, преценете пътеките, стига сте работили за ЕТ "Болницата", където и без друго доплащаме мъжката. За сведение, в ИСУЛ колоноскопията се прави за няколко часа ако е с упойка и струва на пациента (здравноосигурен) пъти по-малко от пътеката. И да, ще плащам минимално здравно осигуряване, докато е по този начин. Защото миналата година имах насрочен прием на съпругата ми в 3-та градска, Национална кардиологична, който беше за след повече от месец, платихме изследването, да не чакаме, след което уведомихме кадриолога. "Нищо, да влезе", като очаквахме още изследвания - 3 дни в болницата, без нищо. Ама нищо нищо.
Пак да кажа - почнете от горе надолу. Подгонете НЗОК, ревизирайте пътеките, отворете линия за анонимни сигнали за корумпирани лекари (особено нагла е една професорка, която се занимава с радио-йод в ИСУЛ)...... пък тогава ревете за лабораториите, които изпълняват заръките на ЛЕКАРИТЕ и са длъжни да го направят.
Да продължавам ли, или ще си разменяме гласуването по избори?????"

А ако нямакой има нужда от свидетелските ми показания - позволявам на Offnews да се свърже с мен, имат ми мейла в профила ми. Ще го направя с удоволствие. Дотогава - пак ще се осигурявам на минимума, така и така плащам за всичко.

16.02 2015 в 23:29

Най-много мреме от високо кръвно, а отстъпките в аптеката са малки. Но като се прехвърлим в отвъдното, НЗОК-а се отърва от нас съвсем.

16.02 2015 в 22:03

Хубаво е да си обективен, но чак пък толкова... в тази статия няма нито едно изречение, което да не е по думите на Москов или някое изследване. Нищо не се разбира...
А иначе идеята на изследванията не е ли да проверят дали си болен? С други думи, проблемът трябва да бъде ако се създават неудобства на пациента, а не на Касата. Изследването на здрави хора ми се струва нормално и трябва да се радваме, че са здрави. Ненужното изследване е друго нещо, но кой да определя дали изследването е нужно - лекарят-специалист или Касата?