НЗОК няма да заплаща нови медикаменти и терапии до края на 2014 г.

Вероника Шербанова 08 януари 2014 в 17:04 1998 0

Национална здравноосигурителна каса

Здравната каса няма да заплаща за нови медикаменти и терапии до края на 2014 г. Това става ясно от промяна в наредбата на здравните дейности, заплащани от НЗОК, обнародвана в Държавен вестник между Коледа и Нова година.

От Касата обясниха пред Дарик, че тази мярка е предприета, за да не се стига до дефицит в бюджета на НЗОК.

Промените няма да застрашат живота на никого, в това число и на онкоболните, тъй като в списъка с лекарства, заплащани от Касата, вече са включени 328 препарата за онкоболни, категорични са от НЗОК.

Според пациентските организации обаче тази промяна съвсем реално може да застраши живота на пациентите.

Ако един пациент стане резистентен към медикамента, който използва, той вече няма да има алтернатива или ще трябва да чака за ново лекарство до януари 2015 г., коментира председателят на федерация „Български пациентски форум“ Иван Димитров.

Тази наредба е направена, запечатана и обнародвана през здравното министерство. Министърът на здравеопазването категорично казва, че през тази година България няма да заплаща на българските пациенти за нови лечения и нови медикаменти. Просто явно няма да се разболяваме, няма да ни се налага, или е един истински геноцид срещу българския пациент, посочи Димитров.

Според юриста на федерация „Български пациентски форум“ Асен Георгиев целта на приемането на тази промяна е по-скоро да се постигне ефекта на внушението, че няма да се плаща за нови медикаменти и терапии.

Здравната каса не може да откаже плащане. Това е по-скоро внушение – да си знаят, че няма да стане. Затова казвам, че тази наредба няма никаква сила, но самото внушение ще свърши достатъчно негативна работа, каза Геогриев.

Пациентските организации възнамеряват да пуснат жалба до Върховния административен съд и до омбудсмана Константин Пенчев, тъй като промяната в наредбата нарушава конституционните права на българите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews