НЗОК: Не сме обсъждали намаляване на бюджетите на болниците

Вероника Шербанова 11 март 2014 в 15:07 1547 0

Председателят на Надзорния съвет на Здравната каса Людмила Петкова

Председателят на Надзорния съвет на Здравната каса и зам. финансов министър Людмила Петкова отрече Надзорът да е обсъждал намаляване на бюджетите на болниците.

За намаляване на парите за болници с 20% съобщи здравният министър Таня Андреева. Като причина тя посочи липсата на средства.

От НЗОК обаче отрекоха да се готви намаляване на бюджета на лечебните заведения.

Надзорът на Касата няма право да намалява или увеличава парите за болниците. Това може да стане само със законови промени. Ние по-скоро коментирахме мерки за по-ефективно разходване на средствата. Това са пари на здравноосигурените и трябва да се разходват по най-ефективния начин, обясни Петкова.

Не е ясно какво точно е имала предвид министър Андреева, когато е засегнала темата за намалението на средства за болниците с 20%, категорична е Петкова.

В оперативния резерв на Здравната каса в момента има 136 млн. лева, с които могат да бъдат покрити разходите на болниците, които са над предвидените. Въпреки това на предишните заседания беше взето решението да се изплащат средствата в рамките на лимита, а за останалите да се правят проверки и да се заплаща едва след това, посочи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!