Новият директор на ''Александровска'': Приоритетът ми са просрочените задължения

Загубите на болницата са в размер на 67,9 милиона, а капиталът на дружеството е 70 млн. Има тенденция към декапитализация, обясни д-р Атанас Атанасов

OFFNews 08 юли 2021 в 09:29 1512 0

Приоритет на временното управление ще бъдат просрочените задължения на Александровска болница. Това каза по bTV новият директор на лечебното заведение д-р Атанас Атанасов.

Вчера новото ръководство на болницата беше вписано в Търговския регистър и официално пое управлението, след месец на съпротива.

Д-р Атанасов сподели, че има предимно управленски опит. Бил е директор на МБАЛ Шумен. Той е и ръководителят, който успя да осъществи оздравителната програма на Ловешката болница, която също беше в критично състояние.

Новият директор на УМБАЛ "Александровска" обясни, че все още не се е запознал в детайли с проблемите в лечебното заведение и разполага с информация от доклада за проверката, инициирана от МЗ и публикациите в медиите.

"В справките, които бяха публикувани за финансовото състояние на болницата, се вижда, че тези близо 68 милиона касаят общата загуба с натрупвания в годините. Когато обсъждаме финансовото положение, трябва да правим разлика между икономическите понятия. Тук става въпрос за загуба с натрупвания, която е в размер на 67,9 млн. при записан собствен капитал на търговското дружество от 70 мил., което говори, че има тенденция към декапитализация", каза той.

Новият директор на "Александровска" добави, че в случай, че му бъде поискано съдействие от страна на КПКОНПИ за проверката, свързана с проф. Димитър Буланов, той ще окаже такова, но няма представа какви са точните причини за нейното иницииране, встрани от публикуваната информация в медиите.

Сред приоритетите на д-р Атанасов е съставяне на план за справяне с просрочените задължения на болницата.

"Първо трябва да се анализират причините за тяхното натрупване. Ние ще направим бърз преглед на всички договори, които са подписвани с доставчици, ще видим къде и как биха могли да се предоговорят някои от просрочените задължения и, разбира се, ще си поставим цели с конкретни лица от ръководството на болницата, които да натоварим с контролиране на изпълнението им – цели, които да са измерими и да бъдат в посока бързо подобряване на финансовото състояние", заяви той.

Директорът добави, че има информация за известни противоречия между различни групи от работещите в лечебното заведение, но до промени в неговия екип би се стигнало само при нужда от оптимизиране на дейността най-вече в административната ѝ част.

Сред основните приоритети на новото ръководство ще бъде и подготовката на болницата за евентуална нова вълна на пандемията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови