Няма съобщени тежки странични реакции при ваксинираните деца у нас

Хапчето на "Пфайзер" ще бъде достъпно и в България, но все още не са уточнени количествата, каза директорът на ИАЛ Богдан Кирилов

OFFNews 28 януари 2022 в 08:58 926 0

Снимка Архив/БТА

Няма съобщени тежки странични реакции при ваксинираните деца у нас, съобщи по БНР директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов.

8 са известията за леки странични реакции при ваксинираните деца от 12 до 18 години. Те са отминали след 48 часа, уточни той. 

500 деца до 11 години са ваксинирани у нас, от 12 до 15 години - 11 000, а от 16-17 години още 10 хиляди са имунизирани срещу коронавирус. По думите на Кирилов и за новите ваксини, в съответствие с препоръките, компаниите трябва да предоставят педиатричен план, след получаването на разрешение за употреба.

Директорът на ИАЛ увери, че хапчето срещу коронавирус на "Пфайзер" ще бъде достъпно у нас. 

Вчера Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча издаване на разрешение за употреба за препарата. Той ще се прилага в ранните етапи на болестта и ще бъде предназначен за пациенти, които са с риск от усложнения.

Кирилов каза още, че до края на февруари се очаква разрешение от ЕМА да получи и таблетката на "Мерк".

"Все още не мога да кажа какви ще са количествата, но са направени всички необходими стъпки от МЗ да получим лекарствата едновременно с всички страни - членки", посочи Богдан Кирилов.

По думите му през март у нас ще бъде доставена първата антигенна ваксина на "Новавакс". Към момента в нито една държава - членка няма извършени доставки от нея.

Кирилов уточни, че данните сочат 90 на сто ефикасност на ваксината на "Новавакс" срещу симптоматично и тежко протичане, като първоначалните данни показват и ефикасност спрямо варианта "Омикрон", но са необходими още клинични проучвания, защото ваксината не е прилагана в много държави. Компанията трябва да предостави и тези данни на ЕМА в следващите седмици.

Очаква се одобрение и за другата антигенна ваксина - на фирмите "Sanofi/Glaxo", допълни Богдан Кирилов. България е заявила и 10 000 дози за инактивираната ваксина на "Валнева", но все още няма окончателни данни от клиничните изпитвания, но към средата на годината би следвало да има окончателна оценка.

България готви дарение от 250 000 дози от ваксината на "Пфайзер/Бионтех" за Босна и Херцеговина, стана ясно още от думите на Богдан Кирилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови