Над 3000 служители от спешните центрове преминаха допълнително обучение

Янка Петкова 21 февруари 2022 в 16:31 887 0

Снимка Министерство на здравеопазването

Над 3000 от работещите в центровете за спешна медицинска помощ преминаха обучения по проект „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния", съобщиха от Министерството на здравеопазването.

От началото на обученията, провеждани по линия на проекта до петък, 18 февруари, петдневно практическо и теоретично обучение преминаха общо 3094 от работещите в центровете за спешна медицинска помощ в страната, в т. ч. лекари, медицински сестри, акушерки, фелдшери, парамедици и шофьори на линейки.

През изминалата седмицата, 14.02 – 18.02., нови знания усвоиха екипи на ЦСМП във Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Перник, Сливен и Смолян.

Обученията по ПУЛСС се провеждат в Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ, а лектори са водещи лекари с богат професионален опит. 

В изпълнение на проекта, надграждащи знания и умения за работа със спешни пациенти ще получат близо 7000 души, работещи в системата на спешната медицинска помощ у нас. Веднага след екипите на центровете за спешна помощ курсове ще преминат и работещите в спешните отделения на болниците с над 50% държавно участие в капитала.

По линия на проект „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния", за Националния център за обучение и квалификация са закупени специализирани медицински манекени (симулатори) за практическите обучения.

Основна цел на проекта е подобряване качеството на предоставяната спешна медицинска помощ чрез инвестиции в човешкия капитал. Общият бюджет на ПУЛСС възлиза на 7 млн. лв., които са 100% безвъзмездна финансова помощ. Крайният срок за изпълнение е 31.12.2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови