Над 25 000 недоносени деца са преминали през Майчин дом за 40 години

OFFNews 20 декември 2021 в 17:51 836 0

Снимка Министерство на здравеопазването

Над 25 000 недоносени деца са преминали през Клиниката по неонатология в Майчин дом от основаването ѝ. Това съобщи директорът на лечебното заведение проф. Иван Костов по повод 40-годишнината от полагането на специализирани грижи за недоносени бебета.

Той посочи, че само през 2021 г. в клиниката са спасени над 550 деца.

„Това са 18% от всички раждания в болницата, тъй като традиционно при нас се концентрират най-сложните патологии на бременността, подчерта проф. Костов.

„Всяка година в Европейския съюз се раждат половин милион недоносени деца, а около 6 000 от тях - в България. При над 10% от бременностите раждането е със степен на недоносеност. Благодарение на вашите грижи, отдадеността и усилията, които полагате, тези деца живеят пълноценно“, заяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова, гост на церемонията. 

Проф. Сербезова разказа, че преди 23 години самата тя и нейното дете са били пациенти на клиниката на проф. Слънчева, която като лекар е положила най-добрите грижи за майката и новороденото.

„Колективът е важен, за да функционира добре един толкова голям екип. Освен колеги на моята възраст, които са с опит, има и млади колеги, специализанти, които работят и се учат с ентусиазъм. Опитът и ентусиазмът правят така, че да се грижим за нашите деца по най-добрия начин. Благодаря на министерството, на инициативата Българската Коледа и на всички родители и съмишленици, които са помогнали, за да имаме отлична технологична база за недоносените деца“, заяви ръководителят на Клиниката по неонатология проф. д-р Боряна Слънчева.

Даринка Владова, съветник на президента Румен Радев по благотворителната инициатива Българската Коледа, връчи поздравителен адрес от държавния глава до работещите в клиниката. Част от апаратурата, която се използва в клиниката е дарение от инициативата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови