Над 100 хиляди ученици и родители обедини програма срещу употребата на тютюневи изделия

Над 30% от тийнейджърите на възраст 15-19 г. у нас пушат. Делът на момичетата е по-голям, посочи заместник-министъра на здравеопазването Михаил Околийски

OFFNews 13 септември 2023 в 10:18 664 0

Можещите

Снимка PR Play

Тийнейджърите участвали в кампанията "Можещите"

Над 106 000 ученици обхвана програмата срещу употреба на тютюневи изделия "Можещите" за три години. Това отчетоха организаторите на пресконференция във вторник.

Кампанията се реализира в партньорство между сдружение „Асоциация Родители“, „Заедно в час“ и AstraZeneca, като част от глобалната инициатива на компанията “Young Health Programme”, насочена към превенция и ограничаване на хроничните заболявания сред младите хора по света. 

За тригодишния период на кампанията, чрез специално създадени образователни материали и активности, са проведени 2498 занятия в 20 града на страната. Обхванати са 117 училища, 2440 учители, 54 075 родители и 52 293 ученици.

Всички изработени материали ще продължат да са в помощ на преподавателите и в бъдещите им дейности в комуникирането на вредата от тютюнопушенето сред учениците.

Целта на инициативата е да повиши информираността за вредите от тютюнопушенето сред младите хора, като засили ангажираността на родителите, учителите и учениците по темата за сформирането на навика, който след време може да доведе до възникването на хронични заболявания, повлияващи качеството на живот.

Във фокуса ѝ са учениците на възраст между 12-16 години, определяна като ключов период за съзряването на младите хора и формирането на изборите и навиците им. 

Преди три години започнахме тази кампания с идеята да може по интересен и любопитен начин да обясним на децата колко е вредно тютюнопушенето. Освен с учениците работихме и с родителите, защото за нас е изключително важно и семейството да се включи в битката. Радвам се, че бизнесът застана зад тази социално значима кампания и се надявам, че тя ще продължи свой собствен живот. Благодаря, че бяхме заедно, каза Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация „Родители“.

Деян Лаковски, директор клъстер Балкани AstraZeneca, отбеляза, че компанията има за цел да подкрепи такива социално значими проекти, каквато е кампанията „Можещите“.

„В България избрахме да наблегнем на темата за превенция от тютюнопушене, защото децата у нас са на челно място в Европа по пушене. Необходимо е здравословните навици да се възпитават от ранна детска възраст. Само така ще имаме здраво и работещо общество, което ще допринася за икономическото развитие на държавата. Ако чрез програмата сме успели да убедим дори един младеж да не посегне към цигарите, значи има смисъл от усилията, които всички тук сме направили“, каза Лаковски.

Държавата трябва да прави повече за намаляването употребата на тютюневи изделия сред младите хора. Данните сочат, че 40% от българите пушат, като превес вземат мъжете, а над 30% от децата на възраст 15-19 г. също посягат към цигарите, като делът на момичетата е по-голям. За жалост това се случва, тъй като близо 30 години държавата не успя да въведе здравното образование в училищата. Материалите за това са готови, но няма достатъчно обучени преподаватели, няма отделени часове“, каза доц. Михаил Околийски, заместник-министър на здравеопазването и допълни - Нашите деца са най-малко подготвени за реалния живот, тъй като няма добър диалог между тях, родителите и учителите. Това трябва да се промени и Министерството на здравеопазването ще направи дългосрочни стъпки в това отношение.

Д-р Ивелина Пaнджарова, медицински онколог в УСБАЛ по Онкология, представи здравословните последици от тютюнопушенето като се фокусира върху вредите, които то нанася на подрастващите.

„Данните на Световната здравна организация сочат, че всяка година тютюнопушенето убива над 8 млн. души, като 1.5 млн. от тях са пасивни пушачи. Факт е, че основната причина за появата на рак на белия дроб е употребата на тютюневи изделия, а това онкологично заболяване е на първо място по смъртност. Нещо повече 50% от случаите на рак на пикочния мехур също са в резултат на тютюнопушенето. Важно е да кажем, че белият дроб започва да се изчиства от вредните вещества 12 часа след изпушването на последната цигара. Колкото по-рано спрете цигарите, толкова по-малък е рискът да се видим в лекарския кабинет“, каза д-р Панджарова.

Тя допълни, че и модерните устройства за пушене не са по-малко вредни за здравето. 

Специални гости на събитието бяха някои от супергероите на „Можещите“ – талантливи млади хора, които се изправят срещу тютюнопушенето. Мариела Костадинова (спортна акробатика), Денис Димитров (таекуондо), Ивана Ангелова (конен спорт) разказаха, как разговарят със своите родители и учители за тютюнопушенето.

На въпрос каква суперсила е нужна на всеки човек, за да се справи с вредните навици Денис каза: „Нашата суперсила е дисциплината. Когато има нещо, върху което да се фокусираш, нямаш време да вземаш грешни решения“, а Мариела допълни: „Спортът играе основна роля във възпитанието, защото той ни учи на постоянство.“

В рамките на събитието д-р Илиян Манойлов, Институт по микробиология към БАН, направи демонстрация на това как тютюнопушенето се отразява на белите дробове. С помощта на научен метод, той показа нагледно какво количество катран се отделя в човешкия организъм от само две кутии цигари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!