МЗ ще търси начин за увеличение на субсидиите за общинските болници

OFFNews Последна промяна на 17 януари 2018 в 17:30 965 0

Екипът на Министерството на здравеопазването ще прегледа възможностите за икономии в бюджета на ведомството, за да могат да се повишат средствата, които лечебните заведения получават по Методиката за субсидирането им всяка година.

В рамките на преговорите с Българския лекарски съюз за новия рамков договор пък ще се търси начин за повишаване на цените на клиничните пътеки, по които работят болниците. 

Сдружението на общинските болници пък ще предоставят на МЗ своята експертиза при актуализацията на медицинските стандарти. 

За това се договориха здравният министър Кирил Ананиев и представители на Сдружението по време на срещи. 

Министър Ананиев беше категоричен, че решението на проблема с тежкото финансово състояние на общинските болници е свързан с оптимизиране на дейността им така, че да се предоставя на хората качествена медицинска помощ и да се осигури достъп до здравни услуги и в най-отдалечените райони на страната.

„Искаме да имаме здравеопазване в цялата страна и по тази причина сме готови да съдействаме, така че мерките, които ще се предприемат, да бъдат ефективни и да гарантират качествено здравеопазване“, посочи той.

Екипът на здравното министерство има ясна представа за състоянието на общинските болници и е готов да предостави експертна помощ за стабилизирането на лечебните заведения, обявиха от МЗ.

По време на срещата са обсъдени още недостигът на кадри и апаратура, ниските заплати, медицинските стандарти и други.

Здравният министър поясни, че в момента за актуализиране са отворени всички медицински стандарти и окончателните текстове ще бъдат съобразени с всички разумни становища, които постъпят в МЗ.

В понеделник предстои втора среща между представители на Сдружението, на министерството и на НЗОК, на която се очаква да бъдат набелязани конкретни мерки за подпомагане на общинското здравеопазване.

Срещата се проведе на фона на протеста на общинските болници.