МЗ ще търси медицински сестри от Казахстан, Украйна, Беларус и Молдова

OFFNews 03 февруари 2022 в 19:28 972 0

Снимка Архив/БТА

В момента се правят опити за мотивиране на медицински сестри от етноси, които говорят български - от Украйна, Беларус, Молдова за работа в българските болници. Друга мярка е увеличаването на бройката медицински сестри, които се обучават в колежи.

Това съобщи заместник-здравният министър доц. д-р Георги Йорданов в Кюстендил, предаде БТА. 

"Обмисляме най-различни мерки, включително и това болниците да дават стипендии на кандидатите за медицински сестри, общежития. В болницата в Добрич се опитваме да работим по проект с медицински сестри от Казахстан. Целта ни е да урегулираме възможността те да работят в страната, която е член на ЕС", каза още доц. д-р Йорданов.

Повечето болници в страната са на печалба - нещо, което не е ставало през последните десетина години. Това се случва заради факта, че здравните заведения, чиито планови операции и прием в условията на пандемия бяха ограничени, получават финансиране в размер на 85 процента от заработеното в предната година, независимо от обема на техните дейности. Той посочи, че тези факти говорят за това, че болниците имат средства, с които да поемат увеличените разходи.

Според него, проблемът с недостига на лекари е на база увеличаващия се брой здравни заведения в страната.

"Броят лекари, регистрирани от БЛС, са между 31-32 хиляди. Проблемът е, че здравните заведения трябва да покрият стандарта и тогава лекарите не стигат. Истинският проблем обаче е недостатъчният брой на медицински сестри, привлечени да работят в Западна Европа през последните години, заради по-високото заплащане, посочи още заместник-министър Йорданов.

Заместник-здравният министър посочи още, че държавата няма да плаща за малките общински болници, за да ги поддържа, но ще работи за това да задоволи здравните нужди на местното население там.

"Увеличили сме сумата, която ще дадем в подкрепа на малките общински болници през тази година, до 45-50 млн. лв. Ще ги укрепим като база, но не можем да намерим кадри. Възнаграждението в тези здравни заведения е в пъти по-малко от това, което тези специалисти ще получават в големите болници. Затова имаме идея за една нормативна уредба, която да обезпечава като основно възнаграждение медицинските специалисти и която да залегне в новия колективен трудов договор в областта на здравеопазването, който дискутираме сега със синдикалните организации", каза още доц .д-р Йорданов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!