Мръсният въздух влошавал качеството на спермата

OFFNews 22 ноември 2017 в 15:07 2160 0

Високите нива на замърсяване на въздуха са свързани с влошаване на качеството на спермата и може да се каже, че са частично свързани с намаляването на мъжката фертилност, според ново изследване, цитирано от от в. "Гардиън".

Екип от учени, воден от изследователи от Китайския университет в Хонконг, изучавали спермата на близо 6 500 мъже и открили "силна връзка" между високите нива на замърсяване с фини прахови частици и "анормалната форма на сперматозоидите"

Докладът, публикуван в "Occupational & Environmental Medicine", твърди, че въпреки че ефектът е "относително малък в клинично отношение", той може да доведе до безплодие при "значителен брой двойки", като се има предвид степента на замърсяване в градовете по света.

Ричард Шарп, експерт по мъжко репродуктивно здраве и професор в Единбургския университет, заяви обаче, че е разочарован от констатациите.

"Морфологията на сперматозоидите е силно променлива... така че промените на големината, докладвани тук във връзка с фините прахови частици, не е много вероятно да имат голяма връзка с фертилостта, както предполагат авторите". Шарп поставя въпроса дали изследването е отделило достатъчно голямо внимание на други фактори, като социално-икономически статут и режим на хранене.

Изследването е обхванало мъже на възраст между 15 и 49 години от Тайван. Проведено е между 2001 и 2014 г. Измервало е качеството на спермата и нивата на фини прахови частици във въздуха, причинени от автомобили и производствени мощности близо до домовете им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !