Моноклоналните антитела не показват добра ефективност при Омикрон

OFFNews 26 януари 2022 в 11:40 2683 7

Снимка Архив/БТА

Има наличности от моноклонални антитела за лечение на коронавирус, но те не показват добра ефективност при Омикрон, каза по Нова телевизия директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов.

Тези препарати, както и ремдесивирът, са предназначени за приложение в контролирана (болнична) среда, тъй като изискват лекарско наблюдение, уточни той.

Директорът на ИАЛ прогнозира че адаптирана ваксина срещу коронавирус, която противодейства на настоящите варианти, ще има не по-рано от началото на май: 

"На този етап в страната има достатъчно налични ваксини, както и в целия Европейски съюз. Сега се акцентира върху разработването на адаптирани ваксини, които да бъдат с по-висока ефикасност срещу настоящите варианти на вируса. Има информация за поява на такава ваксина през месец март. Според мен това не е реалистично. Преди началото на май не се очаква да има от нея в ЕС и страните членки", каза той. 

Кирилов информира, че от началото на ваксинационната кампания в България са доставени над 8.3 милиона дози, приложените са 4.1 млн. У нас са налични от четирите разрешени за употреба ваксини.

"В началото на месеца получихме и от ваксината на на AstraZeneca, от която в момента са налични 4 500 - тя се препоръчва за първа и втора доза", добави той.

"Има сериозен опит в света от комбиниране в посока първична ваксинация с аденовирусна ваксина и бустерна доза от РНК-ваксина, условието е да са минали три месеца", поясни Кирилов.

Противовирусните таблетки на "Пфайзер" и "Мерк" все още не са одобрени от Европейската агенция, поради което не могат да бъдат закупени. Очаква се разрешението им за употреба от ЕМА, каза Богдан Кирилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

6

ваксиниран

27.01 2022 в 00:32

https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2767383

1331

3

ваксиниран

26.01 2022 в 20:34

Еми, моноклконалните антитела бяха разработени 2020-та, през лятото. Добре си спомням като излезе първия научен труд по темата - доста се зарадвах. Бяха разработени за тогавашните варианти и имаха по-ниска ефективност от имунитета, изграден на база ваксинация.

Сега, ваксините стават все по-неефективни за новите варианти (но все пак най-доброто нещо, което имаме - ваксинирайте се), и ще трябват нови. Предполагам същото важи и за препаратите с моноклонални антитела.

1400

2

nijluz

26.01 2022 в 13:43

Така е, ама разни платени копейковци слушат мангъровци и мрът като гъби...
Естествен подбор!

6245

1

kokoten

26.01 2022 в 11:54

Няма лекарство за ковид.Никакви ремдесивири,моноклонални АТ,хапчета и прочее глупости не действат на проклетия вирус.Само ваксинацията има въздействие в посока на по-леко преболедуване-това е....затова се ваксинирайте,не е страшно,няма последствия....само по-добре ще ви стане....