САЩ спряха две лекарства за COVID-19, не работят срещу Омикрон

OFFNews 26 януари 2022 в 11:53 5054 2

Снимка Pixabay

Агенцията по храните и лекарствата в САЩ заяви, че отменя спешното разрешение за двете лекарства с антитела на Regeneron и Eli Lilly, които са закупени от федералното правителство и бяха използвани при лечението на милиони хора с COVID-19, съобщи БНР.

Лекарствата са лабораторно произведени антитела, които блокират вируса. Предназначени са да предотвратят тежко заболяване и смърт, като доставят концентрирани дози антитела в началото на инфекцията.

През 2020 година президентът Доналд Тръмп получи комбинация от антитела на Regeneron, след като беше с положителен тест за COVID-19 и се възстанови бързо.

Сега обаче според американския регулатор двете лекарства - на Regeneron и Eli Lilly, не работят срещу варианта Омикрон, за който се приема, че е отговорен за 99% от инфекциите в САЩ. Затова употребата им трябва да бъде спряна.

Това се случва дни след като Администрацията по храните и лекарствата (FDA) разреши употребата на ремдесивир - първото лекарство, одобрено за COVID-19, за лечение на повече категории пациенти.

Регулаторът взе решението си въз основа на проучване проведено с 560 пациенти, което показва почти 90% намаление на постъпването в болница, когато ремдесивир се прилага в рамките на седем дни от симптомите.

Проучването е направено преди Омикрон, но се очаква ремдесивир да запази ефективността си и спрямо последния вариант.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови