Минута мълчание и вой на сирени в памет на героите в бяло

Медици от цялата страна сведоха глави и почетоха паметта на лекарите и специалистите по здравни грижи, които загубиха битката с COVID-19

OFFNews 07 април 2021 в 14:20 1057 0

В Световния ден на здравето, по инициатива на България лекарски съюз, точно в 12 часа, медици от цялата страна сведоха глави и с вой на сирени почетоха паметта на своите колеги – лекари, медицински сестри, здравни специалисти, борили се до последно, но загубили битката с болестта, написаха от БЛС.

Към черните списъци се добавят имената на над 130 медици, загинали при изпълнение на служебния си и морален дълг.

“Дълбок поклон пред стоицизма, човещината, вярата и надеждата, които всички медици носят в душите и сърцата си. Поклон пред паметта на онези герои в бяло, които не са сред нас, но винаги ще носим в сърцата си!”, бяха думите на председателя на БЛС д-р Иван Маджаров. Той пожела на лекарите и специалистите по здравни грижи здраве, кураж и вяра!

Зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски запази минута мълчание пред УМБАЛСМ “Н.И.Пирогов”. “От една страна, всички заети в сектора имат повод за празник, защото имат с какво да се гордеят. През изминалата тежка година нито един от тях не се отказа и не се огъна пред едно бреме. Остана на мястото си и това се видя от цялото общество. От друга страна, не е време за празнуване, защото редица колеги изгубиха животите си, помагайки на другите. Поклон и светла им памет!”, допълни проф. Габровски.

Зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов почете паметта на загиналите медици пред ВМА. “Искам да честитя празника на всички колеги - лекари и специалисти по здравни грижи, да им пожелая здраве и да им благодаря за неуморния труд и грижи. За съжаление, много от колегите ни загубиха битката с коварната болест. Поклон и светла им памет!”, обърна се към колегите си д-р Брънзалов. На церемонията присъстваха и министърът на здравеопазването Костадин Ангелови  началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.

В инициативата на БЛС се включиха медици от десетки лечебния заведения от цялата страна, сред които ВМА, УМБАЛСМ “Н.И.Пирогов”, УМБАЛ “Александровска”, ЦСМП - София, УМБАЛ “Софиямед”, УМБАЛ “Пълмед”, УМБАЛ “Св. Анна”, МБАЛ “Бургасмед”, МБАЛ „Св.София“,УМБАЛ „Канев“, КОЦ-Русе, БЧК и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !