Министър Сербезова: Разчитам на личните лекари и фармацевтите да проведем кампания за ваксините

Янка Петкова 20 декември 2021 в 17:27 1790 0

Снимка Министерство на здравеопазването

„Социологическо проучване, предоставено ни от офиса на СЗО в България показва, че с доверието на хората се ползват най-вече личните лекари и фармацевтите. Затова разчитам на вас заедно да проведем професионална комуникационна кампания, базирана на изграждането на доверие, а не на всяването на страх“.

Това каза министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова на работна среща със съсловните организации на лекарите и фармацевтите у нас. 

По думите ѝ информационната кампания, която новият екип на здравното министерство предвижда, ще бъде базирана на доверие, а не на страх.

Присъстващите обсъдиха повишаването на броя на ваксинираните граждани чрез подобряване на осведомеността за ползите от ваксинацията и спазването на въведените противоепидемични мерки, включително и по време на предстоящите коледни и новогодишни празници. 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев подчерта, че единственият начин да намалим броя на смъртните случаи в страната е като се ваксинираме.

„Важно е да гледаме напред и, дори със закъснение, да осигурим отговор на всеки въпрос, зададен от гражданите. Информацията е налична и в момента – и на сайта на министерството, и на този на Българския лекарски съюз, тя обаче трябва да бъде систематизирана, актуализирана и надградена“, обясни той.

Според проф. Радка Аргирова фокусът на усилията трябва да бъдат хората, които се колебаят:

„В тази група влизат бременните, хората с диабет, тези със сърдечно-съдови заболявания и т.н. Необходимо е те да разберат, че ваксините срещу COVID-19 са особено важни именно за тях. Освен това час по-скоро трябва да се премине към активна ваксинация с трета доза за хората над 60-годишна възраст.“

Българският представител в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов заяви, че фокусът трябва да бъде поставен върху отделния човек и неговите притеснения относно ваксинацията, като за целта, по настояване на МЗ, ще бъдат създадени информационни материали.

Председателят на УС на БЛС д-р Маджаров изрази мнение, че по-подробно трябва да бъдат разяснени т.нар. постковид синдром, както и разликата между имунитета, придобит след ваксинация и този след боледуване, защото след преболедуване има имунитет, но има и увредено общо здраве и постковид усложнения.

На срещата присъства и новоизбраният началник на политическия кабинет на министъра доц. Пандев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!