Медици и пациенти: Решението за протонния център е нелогично и политическо

OFFNews 29 септември 2023 в 15:35 1517 0

пресконференция

Снимка Федерация „Български пациентски форум“

Пресконференция с участието на медици и пациенти

Решението за пренасочване на финансирането на Протонен център, е нелогично и политическо. – заяви днес на пресконференция проф. Веселина Първанова - Началник Клиника по лъчелечение към УСБАЛО.

„Преведени са парите, ние сме в готовност, имаме план и трябва да се мине към тръжна процедура за подходяща машина и строителни дейности. Изненадата беше голяма. Явно когато един финансов министър погледне тази сума, повдига едната вежда и други неща му хрумват“.

Поводът на пресконференцията беше несъгласието на специалисти и пациенти с пренасочване на парите за изграждане на протонен център към „други приоритети“.

„Искам да знае кой приоритет е по-важен от здравето на нацията – заяви Иван Димитров – председател на Федерация „Български пациентски форум“ - Един министър на финансите решава да спре изграждането и проекти, които са свързани със здравеопазване. По-голямата драма е, че Министерски съвет се съгласява. Това за мен означава, че Министерски съвет казва тенденциозно, че здравеопазването не е приоритет на това правителство.“

Иван Димитров обеща, че ще бъдат уведомени всички европейски партньори за случващото се в България.
Нели Гешева, медицински физик в УСБАЛО се опасява, че пациентите ни ще търсят алтернативи в други европейски държави и Турция, за което ще се продължат да се събират средства.

Ситуацията обаче, според нея е обезкуражаваща и за младите специалисти, които са избрали да се развиват в страната ни и в крайна сметка и те ще си тръгнат.

„Политиците не вярват, че можем да завършим проекта или не вярват, че можем?! – попита проф. Първанова - Уверявам ви, че сме готови. Ние сме в графика, започнали сме да изпълняваме проекта и сме в определен етап от проекта. Трябва да се изпълни с продължението на проекта!“

От Федерация „Български пациентски форум“ заявяват, че здравето на нацията би трябвало да е приоритет на всяко едно правителство.
„Искаме отговори и се надяваме Министерски съвет да коригират своето решение“, категорични са те.

По-рано днес министър-председателят Николай Денков обяви, че протонен център все пак ще се изгражда, но с национално финансиране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!