Личните лекари се обявиха против бонусите от МЗ

OFFNews 14 януари 2015 в 14:36 4656 2

Личните лекари се обявиха против въвеждането на бонуси за добри резултати. Това съобщи пред БНТ председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров.

Здравният министър д-р Петър Москов обяви във вторник, че се подготвя въвеждането на система за оценка на личните лекари, като тези с най-добри резултати ще получават бонуси.

За момента не са ясни критериите, по които ще се получават бонуси. Тази система за поощряване на медиците не може да бъде ефективна засега. Тя би била приложима, ако всичко в здравеопазването е наред, обясни Киров.

По думите му един от проблемите е липсата на достатъчно пари, затова от съсловната организация настояват бюджета на Здравната каса за личните лекари да се увеличи с 20 млн. лева.

Според председателя на Съюза на общопрактикуващите лекари въвеждането на система за бонуси по-скоро ще стресира специалистите.

Това е малко на принципа „разделяй и владей“. Средствата за джипитата, които искаме ежегодно да се покачват, са нищожно малко в сравнение с парите, които се харчат в здравеопазването. Първо трябва да осигурим базата и след това да мислим за допълнителни възнаграждения.

Ниското заплащане на личните лекари е и основната причина за недостига на такива специалисти в страната, обясни председателят на общопрактикуващите лекари в област Разград д-р Селиме Карагьозова.

При записани около 2000 пациенти един личен лекар в Разград получава под 500 лева заплата, тъй като половината пациенти са неосигурени, а лекарят трябва да заплаща допълнително разходи за наем на кабинет, за телефон, персонал и за пътни разходи за обикаляне на близките села, подчерта д-р Карагьозова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews