Лекарският съюз и Касата се споразумяха за рамковия договор

Разпределението на средствата за заплати е вписано в документа

OFFNews Последна промяна на 23 декември 2019 в 13:53 1341 0

Българският лекарски съюз и Здравната каса подписаха Националния рамков договор 2020 - 2022. В документа е записан и начинът на разпределение на средствата за работни заплати.

Не по-малко от 30% от приходите на лечебните заведения ще бъдат насочени за работни заплати - това са договорили от Лекарския съюз с министъра на здравеопазването, който беше поел този ангажимент пред протестиращи медицински сестри. Процентът ще е валиден и за частните болници. Съотношението между заплатите лекар - медицинска сестра ще бъде 1,6 към 1.

Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че се надява това решение да удовлетвори протестиращите медицински сестри и ги очаква на среща в 14 часа.

За да се впише тази промяна като текст в НРД обаче, здравният министър е внесъл промяна в проекта за Закона за здравното осигуряване, който трябва да бъде гласуван в парламента в началото на следващата година. Министърът уточни, че в зависимост от приходите на лечебните заведения това съотношение ще дава различни като суми заплати съответно за лекар и медицинска сестра. Спазването на тези правила ще се проверява от Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Съдейки по приходите в държавните болници, около 90% от тях са покрили началните заплати по Колективен трудов договор от 950 лв. за медицинска сестра, увери още Ананиев.

По време на преговорите са изчистени всички спорни моменти по отношение на лекарствата за хронично болните пациенти, както и за профилактичните прегледи, за които няма да има ограничения. Удовлетворено е искането на БЛС цените на 10 от клиничните пътеки, които бяха понижени, да се запазят както бяха договорени предварително.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !