Качеството на антителата се подобрява поне 6 месеца след поставянето на иРНК ваксина

OFFNews 22 февруари 2022 в 08:53 1063 1

Снимка Pixabay

Качеството на антителата се подобрява поне през следващите шест месеца сред поставянето на иРНК ваксина, докато имунната система продължава да "тренира" произвеждащите ги В-клетки, съобщи Ройтерс.

След ваксиниране някои В-клетки стават краткосрочни производители на антитела, но други се присъединяват към "зародишните центрове" в лимфните възли, където те съзряват и усъвършенстват уменията си.

"Клетките, които успешно се "дипломират", стават трайни производители на антитела, които живеят в гръбначния мозък, или "В-клетки на паметта", готови да се задействат, ако човекът се разболее", обясни Али Елбеди от Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

От изследвания с животни е известно, че реакциите в зародишните центрове се задържат няколко седмици. Анализи на кръв, тъкан от лимфни възли и костен мозък от доброволци, ваксинирани с препарата на "Пфайзер"/"Бионтех", показаха, че индуцираните от тях реакции в зародишни центрове продължават поне шест месеца, като антителата стават все по-добри в разпознаването и атакуването на шиповия протеин на оригиналния вариант на SARS-CoV-2.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Учените не са изследвали способността на зрелите антитела да неутрализират варианти, но на теория би трябвало да могат да разпознават общите части от шиповия протеин за оригинала и вариантите, обясни Елбеди.

Необходими са още изследвания, за да бъде установено дали тази реакция е уникална за иРНК ваксините, или се предизвиква и от по-традиционните ваксини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!