Информационно обслужване обясни как ваксинираните нараснаха със 136 000 за една нощ

Несъответствието се дължало на това, че еднодозовите ваксини на Janssen, не са били отчетени като завършен цикъл, а имало разминаване и в подадените от областите данни

OFFNews 27 юли 2021 в 14:27 3666 0

Информационно обслужване обясни откъде идват данните за учудващо високия брой ваксинирани в почивните дни, когато за 1 ден бяха отчетени над 136 000 нови напълно ваксинирани лица. Обяснението е, че еднодозовите ваксини не били отчетени като завършена имунизация, а имало и разминавания между подадените от областите данни и общата национална статистика.

От съобщението обаче не става ясно защо отклонението в данните е толкова голямо.

Уточнението беше направено след като от Министерството на здравеопазването поискаха обяснение за разминаване в данните за поставените ваксини, които са публикувани на Единния информационен портал, след запитване от БНТ.

Според публикуваните на 26 юли данни лицата със завършен ваксинационен цикъл са 1 033 652. На 25 юли обаче те са били 896 698 души. Нарастването е с 136 954 души, като в същото време поставените за денонощие дози са били едва 1998.

Данните за ваксинираните срещу COVID-19 по административни области са въведени коректно в Единния информационен портал и отразяват действителния брой на поставените дози, посочват от "Информационно обслужване" АД.

Оттам поясняват, че всички данни се изчисляват на дневна база спрямо регистрираните имунизации във ваксинационните центрове на различните области.

"На 26 юли е било установено несъответствие между резултатите на ваксинираните лица по административни области и общия брой на ваксинирани лица със завършен ваксинационен цикъл. Причината е, че еднодозовите ваксини "COVID-19 Vaccine Janssen" не са били отчетени като завършен ваксинационен цикъл в общия брой ваксинирани лица, а само при резултатите по административни области. Допуснатата неточност е единствено при изчислението на общия брой лица със завършен ваксинационен цикъл, където се сумират данните за лицата, получили втора доза при двудозовите ваксини и тези, които са избрали еднодозова ваксина", съобщават от компанията.

Несъответствието е било коригирано. От "Информационно обслужване" АД се извиняват за допуснатата неточност и са предприели мерки за предотвратяване на бъдещи разминавания в данните за ваксинираните лица.

Според актуалните данни в портала към момента са поставени общо 1 976 628 дози ваксина, а със завършен имунизационен цикъл са 970 442 лица. Пак според същите данни еднодозовата ваксина на Janssen е поставена на 1547 души.

За сравнение, на денонощие у нас се ваксинират средно 10 000-11 000 души, като в тях се включват хората и с първа, и с втора доза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови