Инфекционистът проф. Камен Плочев е предложен за орден Мадарски конник

OFFNews 14 април 2021 в 16:10 1606 0

Снимка ВМА

С орден „Мадарски конник” I степен с мечове да бъде награден о. з. полковник проф. д-р Камен Плочев, предложи правителството на днешното си заседание.

Номинацията е за "високи постижения в областта на медицината и големи заслуги за развитието и укрепването на двустранните отношения в областта на здравеопазването и научните изследвания в медицината между Република България и Германия, Нидерландия, Белгия и други водещи европейски държави."

Кяабинетът излезе с Решение за предложение до президента за издаване на указ. 

Проф. д-р Камен Плочев, д.м.н. е ръководител на Първа клиника по инфекциозни болести във ВМА.

Завършил е медицина през 1976 г. в МУ–София. Има придобита медицинска специалност по „Инфекциозни болести”.

През 1995 г. защитава дисертационен труд за придобиване на ОНС „Доктор” на тема „Върху някои аспекти от клиничното протичане и нарушенията в клетъчните елементи на имунната система при HIV-заразени лица в България”.

През 2011 г. защитава дисертационен труд за придобиване на НС „Доктор на науките” на тема „Организация на медицинските дейности в Българската армия за противодействие при употреба на биологично оръжие”.

От 1976 г. работи във Военномедицинска академия, в периода от 2000 г. до 2017 г. е началник на Катедра по инфекциозни болести, от януари 2019 г. е ръководител на Първа клиника по инфекциозни болести.

От 2012 г. заема академична длъжност „професор”. Преминава следдипломно обучение по „Инфекциозни болести” в Белгия, Германия и Нидерландия. Самостоятелен автор на два монографични труда – „СПИН” и „Биотероризмът: скритата война”, съавтор на монографията „Грип от птиците към хората”.

Автор и съавтор на над 120 реални научни публикации.

Хоноруван преподавател по „Инфекциозни болести” на студенти от специалностите „Медицина” и „Медицинска сестра” при Медицински факултет към Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Активен член на Български лекарски съюз, Българско дружество по инфекциозни болести, Българско дружество по военна медицина, European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases и Balkan Military Medical Committee.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови