Индия разработи хартиени тест-ленти за COVID-19

Offnews 06 октомври 2020 в 14:58 2893 0

Индийски учени разработиха лакмусови тест-ленти за коронавирус, съобщиха световни медии. 

Подобно на тестовете за бременност, те могат да дадат бързи резултати за наличието на вируса. 

Новите тестовe се основават на технологията на генното редактиране.

Тестовият комплект, наречен "Фелуда", струва приблизително 6,75 долара или около 5,25 паунда.

Feluda ще се произвежда от водещата индийска компания Tata, като може да бъде първият на пазара лакмусов тест за Covid-19. 

Тестовите лентички са разработени от учени от CSIR-института по геномика и интегративна биология (IGIB) в Делхи. Тестът е изпробван върху проби от около 2000 пациенти. 

Като резултат от експериментите, учените са установили, че тестът има 96% чувствителност и 98% конкретност. Тези две пропорции гарантират точността както на отрицателните, така и на положителните резултати. 

Как работят лакмусовите ленти за коронавирус? 

Новият тест на Feluda използва Crispr технология, за да идентифицира вируса - форма за клъстерирани редовно разпръснати кратки палиндромни повторения (Crispr) или технология за редактиране на генни.

Според изследователите редактирането на гени работи по начин, подобен на обработката на текст - все едно да използвате курсора за коригиране на печатна грешка, като премахнете неправилна буква и вмъкнете правилната. Техниката е толкова прецизна, че може да премахне и добави една геномна буква. Редактирането на гени се използва главно за предотвратяване на инфекции и лечение на заболявания.

Когато се използва като диагностичен инструмент като Feluda, технологията Crispr се закрепва към набор от букви на ген, носещ кода на новия коронавирус - разпознава го, като индикира върху лакмуса. Две сини линии показват положителен резултат, докато една синя линия означава, че тестът е отрицателен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови