И Ямболска област влезе в тъмночервената зона

OFFNews 15 октомври 2021 в 15:58 861 0

От днес и Ямболска област е в тъмночервената зона. Заболеваемостта от COVID-19 в региона достигна 500.49 на 100 хил. души, предаде БТА.

От 18 октомври влизат в сила по-строги противоепидемични мерки за срок от три седмици, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

Според заповед на директора на РЗИ, учениците от пети до дванайсети клас в училищата в Ямбол, Елхово, Стралджа и Болярово преминават към онлайн обучение на ротационен принцип; в селата ще продължат с присъствено обучение, тъй като имат по-малък брой ученици.

Преустановяват се всички фестивали, масови мероприятия; свиждания в болници и социални заведения. Затварят се пенсионерските клубове и ученическите школи по извънкласни дейности. Посещенията в кина, музеи, театри и фитнес зали се ограничават до 30% от капацитета. Потокът в магазините трябва да следва правилото "по един човек на 8 кв. метра".

Към момента в Ямболско има 924 активни носители на инфекцията, от тях - 118 са хоспитализирани.

"Леглата можем да осигурим, но няма персонал, който да се грижи за пациентите. Лекарите изнемогват, много им е трудно, напрежението е много голямо", каза пред журналисти д-р Панайот Диманов, директор на областната болница "Св. Пантелеймон".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови