Хората в малките населени места често не знаят, че са с високо кръвно

OFFNews 04 юли 2023 в 13:40 564 0

линейки

Снимка Архив

Линейки

Хората в малките населени места често не знаят, че имат високо кръвно или че поддържат рискови нива на кръвна захар за преддиабетно или диабетно състояние.

Това са част от изводите на специалистите от мобилния медицински пункт на община Кърджали. Това каза за БТА Ширин Сюлейман, директор на дирекция „Хуманитарни дейности“ в общинската администрация.

Тя уточни, че резултатите са от обходени 60 населени места в Кърджалийско и прегледани, изследвани и консултирани близо 1500 души, за периода от 25 април досега. Сред тях са както хора с увреждания и възрастни, така и млади хора и такива в активна трудоспособна възраст.

Основният бич на населението са инфарктите и инсултите, а основната причина за тях са високото кръвно налягане и донякъде високата кръвна захар.

Тя уточни, че усилията на общинското ръководство са насочени към това в превенцията на здравето да бъдат обхванати всички над 110 населени места в общината, в които населението да бъде преглеждано и консултирано.

Там където има трудноподвижни хора, които не могат да стигнат до мобилния пункт, когато е в селото им, екип специалисти ги посещава на място, каза още Ширин Сюлейман. Тя уточни, че се работи в тясна връзка с кметовете на кметства и те имат ангажимента да уведомят хората от селото за посещението на мобилния медицински пункт.

Мобилният пункт е оборудван с рентген, ехограф, ЕКГ-апарат, апарат за мерене на пулс, хладилна чанта за кръвни проби и друга техника и принадлежности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика