Холестеролът не е главен виновник за атеросклерозата, твърди кардиохирург

OFFNews 07 октомври 2019 в 10:30 2762 0

Снимка Pixabay

Известният немски кардиохирург Аксел Хаверих твърди, че атеросклерозата не възниква заради холестерола, който се натрупва по стените на съдовете, съобщава публикация в Медик инфо.

Именно с натрупването на холестеролни плаки по вътрешните стени на кръвоносните съдове и артерии се свързва наличието на опасна патология, каквато е атеросклерозата. Смята се, че тези плаки правят съдовата тъкан нееластична и склонна към увреждане. При това съдовете се стесняват, което затруднява нормалния кръвоток, който снабдява сърцето и мозъка, а това е предпоставка за инфаркт или инсулт.

Кардиохирургът от Хановерското медицинско изследователско училище проф. Аксел Хаверих твърди, че пусков механизъм за атеросклерозата е нарушаването на кръвноснабдяването на външните стени на артериите, вследствие от възпалителните процеси (възникващи при грип например). По думите му холестеролът има важна роля за развитието на атеросклерозата само при хора с нарушена липидна обмяна.

По думите на специалиста малките съдове, които са разположени по външната стена на артериите, ги снабдяват с кислород и хранителни вещества. Когато тези съдове са увредени, поради възпалителни процеси, артериалните тъкани губят нормалното си хранене и кръвоснабдяване и това стартира регенерацията им.

"Атеросклерозата трябва да се разглежда като болест на малките кръвоносни съдове. Тя поразява артериите по-късно", отбелязва специалистът.

Доказателство за верността на теорията му е фактът, че честотата на сърдечните пристъпи нараства след грипни епидемии, при които в организма протичат възпалителни процеси. Експертът е убеден, че за предотвратяване на появата на атеросклероза е най-важна профилактиката срещу вирусните инфекции.

"Като основна превантивна мярка препоръчвам поставянето на противогрипна ваксина и рехабилитацията на хроничното възпаление на венците, стомашната лигавица, синусите и остеоартрита. Избавянето от коремните мазнини също помага да се намали рискът от атеросклероза, защото те са огнища на възпалителни процеси. Сред обичайните методи за превенция са здравословната диета, адекватният сън и физическите упражнения “, твърди Аксел Хаверих.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови