Хиляди здрави апендикси се отстраняват годишно, показва британско изследване

OFFNews 06 декември 2019 в 10:08 1444 0

Снимка Pixabay

Хиляди апендикси се отстраняват годишно без необходимост, заради недостатъци на диагностиката. Най-засегнати са младите жени, показва изследване на британски хирурзи. Резултатите от проучването им са публикувани в British Journal of Surgery, цитирани от Medik Forum.

Учените смятат, че въвеждането на компютърна томография може да направи диагностиката по-точна. Апендектомията е най-разпространената спешна операция в света. По оценки на различни учени количеството на „сбърканите“ операции варира между 11 и 49 процента.

Ново изследване показва, че във Великобритания, с подозрение за апендицит, биват хоспитализирани 80 000 души годишно. Възрастта на пациентите варира между 16 и 45 години. На около 5500 пациенти се премахват здрави апендикси.

В рамките на изследването били проучени данни на пациенти от 154 болници във Великобритания с подозрение за заболяването, в продължение на две седмици, в средата на 2017 г. Общо приетите хора били 5 345, две трети от които жени. Само при 32-ма от тях степента на риска от апендицит била оценена на базата на симптоматика и кръвни изследвания.

Почти 2000 души били оперирани. Учените открили, че здрав апендикс е бил отстранен при 28% от жените и 12% от мъжете. Причините за по-високите стойности при жените се обясняват с вероятността симптомите да бъдат объркани с болките по време на менструация, при възпаление на тазовите органи, кисти на яйчниците.

Както показва изследването, компютърната томография има високо ниво на точност при диагностика на апендицита, макар във Великобритания да е била назначена само на 15% от жените и 23% от мъжете, при които имало подозрения за заболяването.

В САЩ и някои страни от Континентална Европа диагностиката на апендицита се провежда с компютърна томография, което значително снижава вероятността от извършване на ненужна операция. Сравнявайки данните на пациенти от 120 болници в Италия, Португалия, Ирландия и Испания, експертите установили, че само при 10,2% от жените и 2,6% от мъжете е бил отстранен здрав апендикс.

Специалистите твърдят, че компютърната томография не гарантира абсолютна точност, но значително увеличава шансовете да се избегне ненужна операция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови