Гордеем се, че в България се разгоря огнището на духовността за славянските народи, а искрите се разпростряха по целия свят'

OFFNews 24 май 2022 в 14:41 2331 1

Асена Сербезова

Снимка Министерство на здравеопазването/Пресцентър

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова на 75-та сесия на Световната здравна асамблея

В моята Родина днес честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Гордеем се, че точно в България се разгоря огнището на духовността за славянските народи, а искрите се разпростряха по целия свят.

С тези думи българският здравен министър откри сутрешната сесия на четвъртото пленарното заседание в рамките на 75-та сесия на Световната здравна асамблея, която се провежда в Женева, Швейцария.

Проф. Асена Сербезова беше избрана за вицепрезидент на Асамблеята и днес председателства заседанието на СЗА.

Министърът посочи още, че днешният празник е и празник на цялото славянско семейство, което използва азбука, създадена от Кирил и Методий.

"Това е празник, който обединява редица държави чрез език, образование, знание и прогрес на народите. Близо 300 милиона жители на планетата пишат на кирилица, а славянската азбука се използва от повече от 50 народи по света и е официална в 12 държави", допълни Сербезова.

Тя използва трибуната на Световната здравна асамблея, за да поздрави и Северна Македония, както и всички други държави, които днес отбелязват своите национални празници.

Българският здравен министър сподели вярата си, че народите, представени в Двореца на нациите, ще съумеят да се обединят в името на общото бъдеще в мир, добро здраве и благополучие.

Световната здравна асамблея, която се провежда в периода 22 - 28 май, продължава и днес с изказвания в рамките на общия дебат, посветен на темата "Здраве за мир, мир за здраве".

До края на Асамблеята делегатите, партньорските организации и експертите на СЗО за първи път от началото на пандемията от COVID-19 ще дискутират настоящите и бъдещите приоритети в областта на общественото здраве в световен мащаб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

1

AntiZ

24.05 2022 в 22:57

Честит празник на българската писменост и на всички, пишешти грамотно! Путинофилите да пишат на шльокавица и на руски компютри! Егати, това прозвуча като оксиморон!