Германия ще отмени някои ограничения за напълно ваксинираните

OFFNews 04 май 2021 в 17:52 2404 0

Снимка pixabay

Германският кабинет реши да отпусне ограниченията за хората, които са напълно ваксинирани или са преболедували COVID-19, заяви министърът на правосъдието Кристин Ламбрехт.

"Ако рискът от предаване на вируса е значително намален при напълно ваксинирани и преболедували хора, това трябва да се вземе предвид при мерките. Сега вече въведохме това", каза тя.

Около 8% от населението на Германия са ваксинирани с две дози, а повече от 28% са получили първа доза. С нарастването на темповете на ваксинацията и намаляването на броя заразени, правителството се надява, че затегнатите мерки на локдауна, който е в сила от ноември, скоро ще бъдат премахнати.

Указът, който трябва да бъде одобрен от долната и горната камара на парламента, може да влезе в сила през уикенда, каза Ламбрехт.

Според промените тези, които са напълно ваксинирани или са преболедували от COVID-19, вече няма да имат нужда от отрицателен тест, за да пазаруват, да отидат на фризьор или да посещават туристически обекти. Те също така ще бъдат освободени от вечерния час и ще могат да се събират с други хора без ограничения.

Въпреки това, ваксинираните все още ще трябва да носят маски за лице и да се придържат към правилата за социално дистанциране.

Отпадането на специални ограничения за ваксинираните е деликатен въпрос, като някои се опасяват, че това може да доведе до социално напрежение в момент, когато не всеки е имал възможност да се ваксинира, или да затрудни регионите да налагат собствени ограничения.

Но други казват, че отпускането на ограниченията може да подейства като стимул за ваксиниране. Според последното проучване на Института Робърт Кох за инфекциозни болести, около 72% от германците казват, че искат да се ваксинират срещу COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови