Физици от САЩ: Двуслойните самоделни маски задържат над 80% от аерозолните частици

OFFNews Последна промяна на 24 април 2020 в 19:32 4131 1

Защитните маски се превръщат и в моден аксесуар

Американски физици установиха, че двуслойните самоделни маски от различни платове задържат от 80 до 99 процента от аерозолните частици и почти не отстъпват на респираторите от клас N95, съобщава сп. Eй Си Ес Нано.

"Нашите експерименти доказаха, че комбинацията от различни платове като памук, коприна, шифон и др.осигурява защита от аерозолни капки в широк спектър. Но трябва да се отбележи, че всякакви пролуки и зони на неплътен контакт рязко снижават ефективността на подобни маски. В такива случаи ефективността на тези предпазни средства спада с 50 процента", пишат учените.

От началото на епидемията с новия коронавирус в Китай специалистите от СЗО, а също така и много международни експерти-епидемиолози, твърде скептично са отнасяха към използването на обикновените хирургически маски в борбата срещу епидемията. Медиците изтъкваха обстоятелството, че вирусът се разпространява предимно по аерозолен път, чиито частици свободно проникват през порите на обикновените маски, които нямат степен на защита FFPv3 и по-висока.

По-късно обаче беше констатирано, че дори и обикновените хирургически маски могат значително да забавят разпространението на SARS-CoV-2 и на други респираторни инфекции. Подобни резултати от експерименти, а и някои други съображения, накараха експертите от СЗО и здравните служби на САЩ и други страни да препоръчат носенето на такива предпазни средства, дори и самоделни.

Физиците от Аргонската национална лаборатория в Лемонт, щата Илинойс, провели опити с различни платове и със специално създадена аерозолна установка. При самоделните маски най-ефективни се оказали двуслойните от различни материи. Еднослойните се представили значително по-зле на тестовете. Но при двуслойните ефективността на филтрацията никога не падала под 80 процента, а при комбинация от коприна и памучен плат ефективността достигала до 99 процента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3600

1

В Крак с Времето

24.04 2020 в 23:23

Децата и учениците в Беларус си ушиха в училищата точно такива дуслойни маски ( намордници според Президента Лукашенко) още през Март 2020. За себе си и за родителите си. Аз имам подарък от моите ученици. В Минск откриха Америка и топлата вода преди експертите от СЗО.