Удължават задължителното носене на маски до 13 май включително

OFFNews Последна промяна на 24 април 2020 в 16:13 3339 2

До 13 май, включително всички граждани, които се намират в закрити или на открити обществени места трябва да носят еднократна или многократна маска за лице или друго средство, покриващо носа и устата (кърпа, шал и т.н.), гласи заповед на министъра на здравеопазването от днес.

Новото нареждане е предизвикано от усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVlD-19 на територията на страната и нарастващия брой на регистрираните случаи на коронавирусна инфекция. обясняват от здравното министерство.

Поставянето на защитна маска при посещение на обществени места намалява епидемиологичния риск от заразяване с новия коронавирус, както за лицето, носещо маската, така и за околните. Трябва да се има предвид, че в редица случаи заболяването протича безсимптомно, което означава, че един човек може да е заразоносител и да не знае, припомнят от здравното министерство.

В същото време наличните до момента научни данни свидетелстват, че вирусът се задържа дълго време върху метални, пластмасови и стъклени повърхности – по тази причина, носейки маска, гражданите ограничават до минимум възможността да се заразят, гласи съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

2

Petia Nikolova

24.04 2020 в 16:54

Па кога са пак рекли,че маските не са задължителни, та още веднъж с насочен пръст - да се носели до 13 май включително?

7719

1

Краси

24.04 2020 в 16:48

Маските могат да си ги удължават колкото искат.
С удоволствие ще ги носим и до Коледа, само да ни пуснат да ходим в парковете и в планината.