ЕС все още няма единно становище за задължително тестване на пристигащите от Китай

OFFNews 06 януари 2023 в 16:43 1334 0

Европейска комисия

Снимка Архив

Европейската комисия настоява за бързо въвеждане на общи мерки за пристигащи от Китай

Европейската комисия изрази днес очакване държавите от ЕС да въведат възможно най-бързо общите европейски мерки за пътуванията от Китай, свързани с проследяването на разпространението на COVID-19. Ограниченията за пътуване от Китай отпадат утре, отбеляза говорител на комисията на пресконференция, цитиран от БТА.

Научната общност препоръчва да се приемат предпазни мерки, поясни той по повод изразените възражения от Пекин. Говорителят добави, че засега данните от Китай, свързани с разпространението на болестта, са недостатъчни.

По неговите думи мерките, одобрени от ЕС, включително за задължение за изследване на пътуващите от Китай до 48 часа преди полета и за проследяване на отпадните води от самолетите, изпълняващи полетите от азиатската страна, са необходими. Държавите преценяват съответните мерки, посочи говорителят.

Той съобщи, че следващата седмица предстои нова среща на европейските експерти по тези въпроси - четвърта в последните десетина дни. По неговите думи на 11 януари се очаква държавите от ЕС да съобщят какви са предприетите от тях действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Ще се напълни ли Европарламентът с глашатаи на Путин